serija Mali leteći medvjedići (1990. - 1991.)

23 -25 min

KRENI GLEDATI Mali leteći medvjedići

Uživaj u velikom izboru filmova i serija za samo 30 kn/mjesečno

Mjesto radnje je stoljetna šuma gdje ljudska noga nije nikada kročila, tamo je dom zajednice koju predvodi mudri stari medvjed Platon.

1990. - 1991.

23 -25 min

HD

Hrvatska

Žanr

Animirane serije

Produkcija

Zagreb Film

Glumci &
Ekipa

Cjelokupna ekipa filma >

Scenarij

Animator

Original music

Oblikovanje tona

Producer

Mali leteći medvjedići, hrvatsko-kanadska crtana serija nastala u koprodukciji Zagreb filma i CinéGroupea, jedna od najuspješnijih hrvatskih crtanih serija prodana u stotinjak država. Izvorno se prikazivala početkom 1990-ih uz višemilijunsku gledanost u Kanadi i državama Srednje i Jugoistočne Europe, gdje se nekoliko puta ponovno prikazivala na nacionalnim televizijama.

Autor i začetnik serije je Dušan Vukotić koji je pozvao Peru Kvesića na izradu crtića za inozemstvo. Zahvaljujući Vukotićevim poznanstvima, ostvarena je koprodukcija s Kanadom. Dotad su prve epizode već stekle zavidnu popularnost na području Hrvatske, a izdan je i album sa samoljepljivim sličicama i nekoliko slikovnica.

Mjesto radnje je stoljetna šuma gdje ljudska noga nije nikada kročila, tamo je dom zajednice koju predvodi mudri stari medvjed Platon. U tome mu pomažu leteći medvjedići, među kojima najviše Tina i Dado koji uvijek slušaju njegove savjete, baš kao i savjete sove zvane Grga. U svakoj epizodi krilati medvjedići pokazuju kako hrabrost, povjerenje i mašta mogu prevladati opasnost i vratiti sklad u njihovo obitavalište – šumu. Da ne bi sve bilo idealno, brinu se lasice Smradac i Smucalo koji šumu zagađuju otpacima ljudskog napretka.

Na velikom odlagalištu smeća u blizini šume često nalaze konzerve, naftu, spojeve i ostale otpatke te neprestano traže načine da poremete želju letećih medvjedića za mirom i radošću. U spletkama im se često pridružuje i zbunjena zmija zvana Sliniša. No najzaposleniji među medvjedićima, Tina, Dado, blizanke Jasmina i Latica te braća Joško i Janko uvijek uspiju poremetiti planove nestašnih lasica.