Povratak

Film Živi bili pa vidjeli (1979.)

100 min

KRENI GLEDATI Živi bili pa vidjeli

Uživaj u velikom izboru filmova i serija za samo 30 kn/mjesečno

Mladi student arhitekture ima novu viziju grada.

1979.

100 min

HD

Hrvatska

Žanr

Drama

Produkcija

Zagreb Film

Krajem sedamdesetih glazbeni novi val se već duboko ukorijenio u našu kulturu, čak u tolikoj mjeri da su ga pokušali oponašati i u drugim umjetnostima, pogotovo filmu. Socijalna humorna drama Živi bili pa vidjeli (1979.) u produkciji Zagreb filma tipičan je primjer takvog nastojanja. Ne samo da su njome debitirala dva redatelja mlađe generacije, Bruno Gamulin i Milivoj Puhlovski (kako će se vidjeti iz njihovih kasnijih radova, posve oprečnih svjetonazora, Gamulin je intelektualac sklon estetiziranim dramama, Puhlovski svaštar koji je više režirao za televiziju, manje za film), nego je i priča trebala pogodovati gledateljima nove generacije, kojoj je bio blizak i glazbeni novi val. Po tom receptu glazbu je skladala slovenska grupa Buldožer, no to je i jedini uistinu novovalni segment filma, s razlogom nagrađen Zlatnom arenom na Pulskom festivalu. Sve drugo razmjerno je shematsko podilaženje mladima, koji su bili ciljna publika filma: ne čudi što nisu jače zagrizli na udicu koju su im ponudili Gamulin i Puhlovski, ujedno i scenaristi tog ostvarenja. Valjda ih nije bog zna kako privukla banalna podjela na mlade idealiste i korumpiranu stariju generaciju, na kojoj se bazirala fabula.

Junak filma je student arhitekture Janko (Mladen Vasary tih godina bio je zapaženiji po svojim kazališnim nastupima) koji stanuje u studentskom domu i sanjari o projektiranju naselja s puno sadržaja u kojima će stanari uživati. Upoznaje Martinu iz dobrostojeće obitelji (već se naziralo da će Sanja Vejnović biti buduća zvijezda hrvatske i jugoslavenske kinematografije), čiji je otac Branko (Boris Buzančić) uspješni arhitekt, generalni direktor velike tvrtke Urbing. Nema on ništa protiv veze Janka i Martine, štoviše sviđa mu se mladićev entuzijazam, pa ga čak zapošljava u Urbingu, međutim, njegov budući zet ušao je u sredinu koja je potpuno suprotna njegovim načelima, u njoj caruju mito, korupcija i pravilo lake zarade. Janko ne želi u tom sudjelovati, ali može samo demonstrativno dati otkaz.

Film se, istina, lako gleda, a zbog nastupa Buldožera ima i stanovit povijesni značaj. Usprkos manjkavoj priči, ne bi ga trebalo propustiti. 

 

Autor teksta: Nenad Polimac

Glumci &
Ekipa

Cjelokupna ekipa filma >

Scenarij

DOP

Original music

Costume design

Slični naslovi

  • 1987.
  • 101 min
  • Drama

Oktoberfest

Romantični momak s nezaposlenim prijateljima obilazi uobičajena sastajališta gradske omladine,...

  • 1988.
  • 105 min
  • Drama

Zaboravljeni

Nekoliko godina ranije, maloljetnici iz jednog doma izašli su u grad, i noću, u nastupu gnjeva...

  • 1984.
  • 99 min
  • Drama

Jaguarov skok

Priča o čovjeku kojem su oteli dijete i odveli iz Jugoslavije u New York.