Povratak

Film Zaboravljeni (1988.)

105 min

KRENI GLEDATI Zaboravljeni

Uživaj u velikom izboru filmova i serija za samo 30 kn/mjesečno

Nekoliko godina ranije, maloljetnici iz jednog doma izašli su u grad, i noću, u nastupu gnjeva i očaja, rušili su, razbijali i uništavali sve što im se našlo na putu. Iza njih je ostala pustoš i pitanje zašto su to učinili. Idući tragom te vijesti, autori filma su obišli više ustanova i na osnovi istinitih sudbina iz prihvatilišta, bolnica i zatvora, stvorili priču o troje "zaboravljenih", dvojici mladića i jednoj djevojci.

1988.

105 min

FULL HD

Srbija

Žanr

Drama

Produkcija

Avala Film

Darko Bajić zapaženo je debitirao filmom Direktan prijenos (1982.), o mladom redatelju i njegovim prijateljima koji nisu naučeni na kompromise, međutim, puno veću pažnju izazvao je serijom Sivi dom (1986.), prema scenariju produktivnog Gordana Mihića, snimanom u pravom odgojno-popravnom domu u Kruševcu. Protagonisti su štićenici tog doma, koji u svakoj prilici nastoje pobjeći u grad ili negdje puno dalje, ali ih uvijek vrate, s psihološkim ožiljcima koji ne zarastaju samo tako. Serija je bila poprilično kontroverzna, kako zbog prizora nasilja tako i teze da su takvi domovi za mladež pravi pakao i da ih u njima nitko neće ni preodgojiti ni popraviti. Predstavila je i novu glumačku generaciju, u kojoj su najviše pažnje izazvali Žarko Laušević, Branislav Lečić, Zoran Cvijanović, Mirjana Joković i još mladi Nikola Kojo, koji je tek napustio serijal Rad na određeno vreme. Bajić je seriju snimao za Televiziju Beograd (danas RTS) i dobio uvjete kakve imaju i filmski redatelji, a direktor fotografije bio mu je Boris Ortinski, snimatelj njegova prvijenca Direktan prijenos.

Uspjeh serije ponukao ga je da napravi svojevrstan nastavak, bio je to film Zaboravljeni (1988.), Mihić je ponovno napisao scenarij, a radnja se također odigravala u odgojno-popravnom domu u Kruševcu. Tri glavna junaka, Kifla (Srđan Todorović), Tungi (Boris Milivojević) i Dina (Mirjana Joković), kao da su ponikli u Sivom domu. Frustrirani su i bez iluzija, što se najbolje pokazuje kad jednog vikenda pobjegnu u Kruševac i tamo naprave pravi pakao, dajući si oduška za sve što ih je dotad sputavalo (taj dio radnje snimljen je po istinitom događaju).

Film je imao premijeru na Pulskom festivalu, tamo je Ortinski dobio Zlatnu arenu za fotografiju (nagrađen je i na tek uspostavljenom festivalu kamere Braća Manaki u Bitolju), a početkom devedesetih ga je RTS (koji se više nije zvao Televizija Beograd) proširio u seriju od 11 epizoda, u kojem su važnu ulogu, osim troje spomenutih protagonista, imali odgojitelj Martin (Mustafa Nadarević) i njegova obitelj.

 

Autor teksta: Nenad Polimac

Glumci &
Ekipa

Cjelokupna ekipa filma >

DOP

Original music

Costume design

Producer

Slični naslovi

  • 1967.
  • 94 min
  • Drama

Sakupljači perja

Pregled života, muka i ljubavi ravničarskih Roma, sakupljača perja.

  • 1970.
  • 85 min
  • Drama

Crveno klasje

Mladi partizan dobije zadatak osnovati seosku zadrugu u poslijeratnim godinama.

  • 1984.
  • 99 min
  • Drama

Jaguarov skok

Priča o čovjeku kojem su oteli dijete i odveli iz Jugoslavije u New York.