Film Vesna (1953.)

96 min

KRENI GLEDATI Vesna

Uživaj u velikom izboru filmova i serija za samo 30 kn/mjesečno

Prva prava slovenska komedija.

1953.

96 min

SD

Slovenia

Žanr

Komedija

Produkcija

Triglav film

Trojica studenata (Franek Trefalt, Janez Čuk i Jure Furlan) dosjetila su se kako položiti ispit kod strogog i nepopularnog profesora (Stane  Sever), jedan od njih zavest će njegovu kći Vesnu (Metka Gabrijelčič), a ona će im dostaviti pitanja na testu. Dakako, komedija zabuna je neminovna.  

To je otprilike fabula filma, u koji je František Čap, Čeh s vrlo dobrom međunarodnom reputacijom, utkao elemente u Njemačkoj tada vrlo omiljenog Heimat-filma te predratnih čeških i austrijskih melodrama. Ni traga socijalističkim parolama (štoviše, čak ih se i ironiziralo), Ljubljana je predstavljena poput Praga, ambijenti su se nizali u rasponu od građanskih stanova do dražesnih plebejskih kućica, a redatelj je otkrio čitavu novu galeriju glumaca koji su se krajnje prirodno ponašali pred kamerom. Jugoslavija je bila fascinirana: nikad prije, a ni poslije, nije publika iz Hrvatske ili Srbije tako hrlila na neki slovenski film. Čak je i maršal Tito ukazao počast tom fenomenu i primio filmsku ekipu Vesne; tako je možda i počela njegova kasnija strasna naklonost prema kinematografiji. Na prvom Pulskom festivalu 1954., koji je zapravo bio revija četiri domaća filma, Vesna je dobila nagradu publike za najbolji film, režiju i glavnu žensku ulogu. Šefovi Triglav filma nisu ni slutili da će postići takav zgoditak angažiranjem češkog emigranta, koji u to doba nije bio zadovoljan B-filmovima u Zapadnoj Njemačkoj, pa je rado prihvatio ponudu iz Slovenije. 

Tri godine kasnije s istom glumačkom postavom Čap je režirao nastavak Ne čakaj na maj, još razigraniji i dinamičniji od prethodnika, koji je također postigao velik uspjeh, ali serijal nije nastavljen jer je filmska Vesna, Metka Gabrijelčić,  odustala od glumačke karijere. 

 

Autor teksta: Nenad Polimac 

Glumci &
Ekipa

Cjelokupna ekipa filma >

Scenarij

DOP

Original music

Costume design