Film Veliki transport (1983.)

134 min

KRENI GLEDATI Veliki transport

Uživaj u velikom izboru filmova i serija za samo 30 kn/mjesečno

Istiniti događaj iz Drugog svjetskog rata kada je Glavni štab narodno oslobodilačke vojske Vojvodine odlučilo da iscrpljenim brigadirima u Bosni uputi pojačanje od preko tisuću mladića i djevojaka, dobrovoljaca, a s njima, hranu, odjeću i sanitetski materijal.

1983.

134 min

FULL HD

Srbija

Žanr

Akcija

Produkcija

Avala Film

Na Pulskom festivalu 1984. ratni spektakl Veliki transport Veljka Bulajića ostao je bez ijednog priznanja. Nije to bilo ništa novo, ali film je otprije pratila loša reputacija, bilo je puno napisa o kraju ere takvog tipa produkcija, pojačanih katastrofičnim podacima o gubicima koju stvara takva vrsta filmova: uostalom, novosadsko poduzeće Neoplanta uskoro je dospjelo u stečaj i sve do raspada Jugoslavije više nikome nije padalo na pamet uložiti velika sredstva u partizansku epopeju. Nikad nismo doznali kako su prošli Neoplantini partneri, Sherwood Productions i Inconvent iz Los Angelesa te Lanterna Editrice iz Rima, no bilo je očito da je Neoplanta platila ceh nerazumnog poslovanja.

Po receptu da svaka republika pa i pokrajina mora imati jedan takav filmski spomenik, sada je na red došla Vojvodina. Kao predložak poslužila je autentična zgoda iz 1943. kada je iz tog dijela zemlje krenuo veliki transport s hranom, odjećom i lijekovima kako bi pomogao opkoljenim partizanima u Bosni. Nijemci prate njegovo kretanje i pokušavaju ga zaustaviti, no šarolika povorka boraca u kojoj su svećenici, Romi, časnici savezničke misije, tifusari i tko zna tko sve još ne, uporno se probija dalje. Neobično je za takvu vrstu produkcije da ima samo jednu veliku akcijsku scenu, i to neposredno prije završnice, kada se čini da bi transport napokon mogao krahirati.

Po nepisanom običaju, u pisanju scenarija sudjelovali su holivudski profesionalci vičniji radu na televiziji nego na filmu (Donald R. Boyle radio je na seriji Spasilačka služba), a gosti iz inozemstva poput Jamesa Franciscusa, Stevea Railsbacka, Roberta Vaughna, Edwarda Alberta i Helmuta Bergera pojačali su ionako solidnu domaću glumačku ekipu (Velimir Bata Živojinović, Ljiljana Blagojević, Zvonko Lepetić, Dušan Janjićijević i još mladi Dragan Bjelogrlić). Vaughn (jedan od Sedmorice veličanstvenih), recimo, žalio se na jako lošu organizaciju tijekom snimanja, no to mu je ionako jedini put da je snimao u ovim krajevima.

Iz današnjeg kuta gledanja, film neće razočarati poklonike ratnih spektakala, u pojedinim scenama ima zbilja puno statista, a ni spomenuti akcijski finale nije tako loš. Veliki transport na inozemnom tržištu preimenovan je u Heroje, ali tamo nije ostavio osobitog odjeka.

 

Autor teksta: Nenad Polimac

Glumci &
Ekipa

Cjelokupna ekipa filma >

Scenarij

DOP

Original music

Costume design

Producer

Slični naslovi

  • 1960.
  • 108 min
  • Ratni

Kapetan Leši

Hrabri kapetan Leši vodi jedinice KNOJ-a u pobjedu.

  • 1963.
  • 105 min
  • Ratni

Desant na Drvar

Početkom 1944. godine Hitler naređuje svom generalu Rendulichu da u najkraćem roku likvidira J...

  • 1964.
  • 92 min
  • Komedija

Ne joči, Peter

Dva partizana dobiju zadatak prenijeti troje djece iz opasnog područja u sigurni teritorij.