Film Valter brani Sarajevo (1972.)

133 min

KRENI GLEDATI Valter brani Sarajevo

Uživaj u velikom izboru filmova i serija za samo 30 Kn/mjesečno

Priča o čovjeku koji vodi borbu protiv nacista u Sarajevu.

1972.

133 min

FULL HD

Bosna i Hercegovina

Žanr

Akcija

Produkcija

Bosna Film

Kad god su na programu, partizanski filmovi, najpopularniji žanr kinematografije bivše Jugoslavije, postižu visoku gledanost. Bilo bi zanimljivo napraviti anketu koji od njih danas ima najviše poklonika, no na pobjedničkom postolju našao bi se po svoj prilici mega hit Hajrudina Šibe Krvavca Valter brani Sarajevo. Nostalgični napisi o njemu nikako ne jenjavaju, premijera u sarajevskoj Skenderiji u proljeće 1972. bila je trijumfalna, a Velimir Bata Živojinović u bezbroj je navrata upozorio da je taj film u Kini i danas veliki fenomen, bez premca najgledaniji ratni akcić, po kojem su se nazivala djeca, ulice, ali i marka piva s glumčevim likom. Dakako, pomoglo mu je to što se u Kini tada nisu uvozili američki filmovi, a jugoslavenska kopija holivudskih atrakcija pokazala se pravom stvari. Posebna je poslastica verzija na kineskom koju već duže vremena možete pogledati na YouTubeu. Zgodan je i podatak da je u tom filmu kao 16-godišnjak debitirao kasniji kanski laureat Emir Kusturica u sićušnoj epizodi mladog ilegalca. Uostalom, debitantski album Zabranjenog pušenja, grupe u kojoj je poslije i on svirao, zvao se Das ist Walter.

Nastao između dva partizanska blockbustera, Bitke na Neretvi i Sutjeske, film se za razliku od njih i ne trudi oko bilo kakve povijesne relevantnosti. Bitni su samo napetost i akcija, a sve drugo je u drugom planu. Je li ilegalac po imenu Valter stvarno postojao? Navodno jest, zvao se Vladimir Perić, a ratni nadimak bio mu je Valter. Operacija Laufer, koja je označavala povlačenje njemačkih jedinica s juga Europe preko Sarajeva i sudeći po filmu završila potpunim slomom, svakako je čista izmišljotina, a znakovito je i to što se ni u jednom trenutku ne spominje da je taj grad bio sastavnim dijelom NDH. Nema u njemu pripadnika Handžar divizije ni ustaša, međusobno se bore samo Nijemci i partizani, dostatan dokaz da su zbivanja dignuta na mitološku razinu.   

Film ima dva jako različita dijela. Prvi je vrlo sličan prethodnim Krvavčevim ostvarenjima, dinamika se postiže neprestanim mijenjanjem identiteta, nikad ne znate tko je ilegalac, a tko njemački agent, ima i jedna scena u bolnici sa zamjenom ranjenika koje se ne bi postidio ni neki njemački ili francuski triler toga razdoblja, dosta je efektna potjera motocikla i automobila, a žestoko se puca i u Gazi Husrev-begovoj džamiji, što bi se danas smatralo krajnje nepriličnim. Ima tu i dosta patetike, stereotipa iz tadašnjih partizanskih filmova, a ni glazba Bojana Adamiča, najproduktivnijeg jugoslavenskog filmskog skladatelja i stalnog Krvavčevog suradnika, baš ne oduševljava. Ipak, kad počne famozna operacija Laufer, Valter kao da se prebacuje u „petu brzinu“, a i Adamičev soundtrack odjednom počinje zvučati holivudski. Scenografija njemačkog skladišta benzina izravno je prepisana iz serijala o Jamesu Bondu, lakoća kojom Bata Živojinović, Ljubiša Samardžić i Slobodan Dimitrijević mijenjaju uniforme i napokon završe kao strojovođe u njemačkoj lokomotivi bliža je stripu negoli filmu, dok borba s Nijemcima na krovovima jurećeg vlaka nadilazi sve što je dotad viđeno u jugoslavenskoj kinematografiji. Nimalo slučajno, Krvavac je prije toga pažljivo pogledao u montaži američki ratni film Ekspres pukovnika Ryana s Frankom Sinatrom i neke scene preuzeo od kadra do kadra. Zbog te uzbudljive završnice Valter brani Sarajevo postigao je takav uspjeh i zbilja zaslužuje titulu najvažnijeg partizanskog filma u povijesti jugoslavenske kinematografije.

 

Autor teksta: Nenad Polimac

 

 

Glumci &
Ekipa

Cjelokupna ekipa filma >

Scenarij

DOP

Original music

Costume design

Oblikovanje tona

Producer

Slični filmovi

  • 1963.
  • 105 min
  • Ratni

Desant na Drvar

Početkom 1944. godine Hitler naređuje svom generalu Rendulichu da u najkraćem roku likvidira J...

  • 1974.
  • 90 min
  • Ratni

Partizani

U drugom svjetskom ratu, mlada Židovka, tražeći svoju obitelj, prepoznaje u komandantu židovsk...

  • 1967.
  • 81 min
  • Ratni

Diverzanti

Osam partizanskih vojnika zaputi se na naizgled samoubilačku misiju.