Povratak

Film Uloga moje porodice u svjetskoj revoluciji (1971.)

86 min

KRENI GLEDATI Uloga moje porodice u svjetskoj revoluciji

Uživaj u velikom izboru filmova i serija za samo 30 kn/mjesečno

Radnja se događa 1945. godine kada nakon pobjede partizana u Drugom svjetskom ratu, grupa mladih komunističkih aktivista bude smještena u kuću predratne buržujske obitelji te prikazuje kako se oni pokušavaju prilagoditi novoj ideologiji i vrijednostima, često izazivajući razne apsurdne situacije.

1971.

86 min

SD

Bosna i Hercegovina

Žanr

Komedija

Produkcija

Bosna Film

Godina 1971. u kinematografiji bivše Jugoslavije bila je bez premca najradikalnija. Dušan Makavejev na filmskom festivalu u Berlinu predstavio je svoj novi film W.R. Misterije organizma, subverzivni kolaž s Milenom Dravić, Jagodom Kaloper i Ivicom Vidovićem, koji će uskoro u svijetu steći kultnu reputaciju, dok je Mlad i zdrav kao ruža, prvi dugi igrani film Jovana Jovanovića, redatelja koji je zablistao svojim provokativnim dokumentarcem Kolt 12 GAP i pobijedio njime na beogradskom festivalu kratkog metra, prijavljen za Pulu, ali ga se nitko nije usudio prikazati u Areni nego u dvorani namijenjenoj užem krugu publike: s razlogom, jer se u uvodnoj sekvenci Dragan Nikolić vozio Beogradom i zijevao na govor Josipa Broza Tita u povodu godišnje dodjele štafete mladosti, što je bila neviđena blasfemija. Podalje od festivalske gužve Lazar Stojanović dovršio je svoj diplomski film na beogradskoj akademiji Plastični Isus, njegov profesor Aleksandar Petrović dao mu je čistu peticu, ali je nakon ekscesa tijekom služenja vojnog roka hvaljeni prvijenac ponovno pregledan i proglašen nepoćudnim.

Bilo je to doba kad su se redatelji natjecali tko će napraviti polemičniji film, a među njima je bio i Bato Čengić, čije je debitantsko ostvarenje Mali vojnici po scenariju Mirka Kovača primljeno u službeni program Cannesa. Za drugi film Čengić je odabrao ekranizaciju romana Bore Ćosića Uloga moje porodice u svjetskoj revoluciji, ovjenčanog 1970. uglednom NIN-ovom nagradom, filmsku adaptaciju priredili su redatelj, sam pisac i scenarist Branko Vučićević, poznat po suradnjama s Makavejevom i Želimirom Žilnikom (Rani radovi). Poduzeće Bosna film nije žalilo sredstava za naredni projekt svog prestižnog filmaša, pa je rezultat bio razigran politički spektakl, na čiji su stil itekako utjecali fotografija slovenskog snimatelja Karpa Godine kao i glazba tada vrlo popularne Korni grupe.

Iako je roman imao jedva stotinjak stranica, nekolicina važnih likova eliminirana je iz filmske verzije, koja je pak imala svoj poseban ritam: u njenom središtu je fina građanska obitelj u čiju su se kuću nakon „oslobođenja“ uselilo troje revolucionara i pretumbalo njihovu svakodnevicu. Zapravo, samo prividno, jer su i građani promijenili njih, a situacijom zagospodari sin obitelji koji odjeven u jarko crveni šinjel ne ispušta mašinku i sa svojim vršnjacima uspostavlja novi poredak.

Film je izrazito drzak čak i za tadašnje vrlo liberalne standarde, „verbalne delikte“ teško je i pobrojati („luđake ćemo pretvoriti u ljude“), u jednoj sceni bojom se premazuje parola „Živio Tito“, puca se na Isusa Krista i križeve, a vrhunac je scena u kojoj donose tortu u obliku Staljinove glave i zatim je razrezuju (to je bila Vučićevićeva dosjetka). Iako pomalo plošna, to je prilično zabavna politizirana freska koja će itekako zaintrigirati sve poklonike yu kinematografije.

Film – koji, dakako, tih godina nikad nije stigao do naših kina, ali je s pompom prikazan na festivalu u Veneciji – vrlo je pažljivo pogledao Emir Kusturica, jer je neke od scena prilagodio za svoja poznata ostvarenja Dom za vješanje i Underground. Već i to mu je itekakva pohvala.

 

Autor teksta: Nenad Polimac

 

 

 

Glumci &
Ekipa

Cjelokupna ekipa filma >

Scenarij

DOP

Original music

Costume design