Povratak

Film Tajna Nikole Tesle (1980.)

115 min

KRENI GLEDATI Tajna Nikole Tesle

Uživaj u velikom izboru filmova i serija za samo 30 kn/mjesečno

Dok se u svijetu, pogotovo u Americi, pojavljuje sve više filmova o genijalnom znanstveniku, Hrvatska je kinematografija svoj prilog dala davne 1980.

1980.

115 min

HD

Hrvatska

Žanr

Povijesni

Produkcija

Zagreb Film

Bio je to razmjerno visokobudžetni spektakl Krste Papića, koji je već nakon svog Izbavitelja (1976.) znao da će mu to biti naredni projekt, ali ga je dugo pripremao, tražeći uz Zagreb film dodatne financijere. Htio je što više snimati na američkim lokacijama, no kako to nije bilo moguće, zadovoljio se sudjelovanjem stranih glumaca kao što su Orson Welles, njegova životna družica Oja Kodar, Strother Martin (bila je to posljednja uloga briljantnog epizodista iz Tko je ubio Libertyja Valancea i Divlje horde) i Dennis Patrick (Joe…i to je Amerika), dok su uredi američkih poslovnih zgrada dočarani u našim studijima. Papić je trebao raditi brže i stoga što je Televizija Zagreb već naveliko pripremala seriju Nikola Tesla u režiji Eduarda Galića i s Radom Šerbedžijom u naslovnoj ulozi, dovršenu 1977. Papić je našao solidnu zamjenu u srpskom glumcu Petru Božoviću, no kako je njegov film imao premijeru tek 1980., zanimanje publike je bilo neusporedivo manje od očekivanog. Televizija može kaskati za filmom, ali film ne smije za televizijom.

Uz redatelja, na Papićevom scenariju radili su ugledni dramatičari Ivo Brešan i Ivo Kušan, no to nije pomoglo da se cjelina ne doima pomalo suhoparno te da su najživlji dijelovi na samom početku, koji pokazuju da je u vrijeme snimanja Tesla i davno nakon smrti imao sekte gorljivih poklonika. Središnja priča bavi se Teslinim odnosima s američkim poduzetnicima kao što su Thomas Alva Edison (Patrick), George Westinghouse (Martin) i J. P. Morgan (Welles), koji baš nisu bili jednostavni. Tesla je zastupao moderniji koncept izmjenične struje za razliku od Edisona koji je forsirao istosmjernu struju, nakon kraće suradnje s američkim pronalazačem vezao se uz Westinghousea (Martin), no najviše novca za takve pothvate imao je Morgan (Welles), kod koga ga je blokirao Edison.

Sve je to puno življe i preglednije izloženo u američkim filmovima Rat struja (2017.) i Tesla (2020.), no i Papićev film – u Puli nagrađen Velikom srebrnom arenom, u Vrnjačkoj Banji priznanjem za scenarij, a u Nišu za glumu (Božović) – imat će svoje zagovornike. Na festivalu u Madridu 1981. dobio je nagradu za najbolju mušku ulogu i specijalno priznanje publike.

 

Autor teksta: Nenad Polimac

Glumci &
Ekipa

Cjelokupna ekipa filma >

Scenarij

DOP

Original music