Povratak

Film Šuma summarum (2010.)

120 min

KRENI GLEDATI Šuma summarum

Uživaj u velikom izboru filmova i serija za samo 30 kn/mjesečno

Svaka šuma ima svoj zakon.

2010.

120 min

FULL HD

Hrvatska

Žanr

Triler

Produkcija

Kinorama

Na Pulskom festivalu 2009., na projekciji filma Šuma summarum za kritičare i ostale novinare dogodilo se nešto neobično: u ne malo navrata odjeknuo je glasan smijeh. Obično je na njima kao u grobnici, iskusni profesionalci ponašaju se kao da ih ništa ne može uzbuditi, no ovdje zbilja nisu mogli izdržati: smijali su se replikama, bezobrazlucima na ekranu i žanrovskom cušpajzu koji je ponudio autor.

Prvijencu Ivana Gorana Viteza (kasniji su mu filmovi Narodni heroj Ljiljan Vidić i Dopunska nastava, a pamtimo ga i po „no budget“ humorističkoj krimi seriji Zakon) treba odati veliko priznanje: snimljen je za samo dva milijuna kuna, a tako zbilja ne izgleda jer se gotovo u cijelosti odigrava na lokacijama i ima velik broj likova.

U pitanju je satira na suvremeni biznis, junaci su zaposlenici hrvatskog marketinškog poduzeća kojima su novi vlasnici, Nizozemci, organizirali team building u šumskim bespućima, koji uključuje paintball i rafting. Sve bi to prošlo bez incidenata da malo pomalo ne cure tajne o stvarnoj situaciji u poduzeću, da sudionici ne stradavaju jedan za drugim (najduže se održavaju likovi koje igraju Vilim Matula i Hana Hegedušić), da u blizini ne živi pomalo divlja obitelj čiji je užitak gledanje pornića (igraju ih, između ostalih, Goran Navojec i Nina Violić) te da jedan luckasti par uokolo ne bere gljive, ali samo smeta svima prisutnima.

Film je vrlo dobro napravljen, duhovit i provokativan, krajnje politički nekorektan (u najboljem značenju te kovanice) i prava je šteta što ga je publika u kinima ignorirala. Uostalom, naslov joj je bio zagonetan, a prave reklame nije ni bilo. Zato su kasnija televizijska emitiranja i ovakve prigode izvrsne, jer će obilje prostota i nešto malo pornografije zajamčiti vrlo dobru usmenu predaju. Ugodno iznenađenje za sve one koji za Šumu summarum nikad nisu čuli.

 

Autor teksta: Nenad Polimac

Glumci &
Ekipa

Cjelokupna ekipa filma >

Scenarij

DOP

Original music

Costume design

Oblikovanje tona

Producer