Povratak

Film Strah (1974.)

100 min

KRENI GLEDATI Strah

Uživaj u velikom izboru filmova i serija za samo 30 kn/mjesečno

Austro-Ugarska, Ljubljana, 1895.

1974.

100 min

SD

Slovenia

Žanr

Drama

Produkcija

Viba film

Svakako najambiciozniji i najatraktivniji slovenski film sredine 70-ih. Matjaž Klopčič ga je režirao nakon mini-serije Cvetje v jeseni koja je lansirala Milenu Zupančič u veliku zvijezdu (tim više što je lik koji glumi, Meta Preseničekova, jedna od najpopularnijih, ali i najtragičnijih junakinja slovenske književnosti), u kojoj je donekle bio skučen budžetom pa je to nadoknadio u ovom kostimiranim filmu katastrofe, koji se odigrava potkraj 19. stoljeća i zasnovan je na autentičnom potresu koji je u to doba zadesio Ljubljanu. Pouzdane suradnike imao je u direktoru fotografije Tomislavu Pinteru, koji je tih godina sve više radio za strane producente, i Niki Matulu.  

Njegov junak je Franc (Ljuba Tadić), koji se nakon dugog izbivanja vratio u rodni grad, sa sobom je doveo otmjene prostitutke, kupio lijepu kuću i otvorio bordel. Njegova sudbina veže se oko dvije žene, jedna je mulatkinja Shirley (Neda Spasojević), njoj je obećao da će se joj ostvariti sve što priželjkuje, ali obećanje nikad nije održao, dok je druga mlada Ana (Milena Zupančič), nju je majka dovela u tu „kuću grijeha“, ali ne da postane prostitutka nego sobarica. Franc je očaran Anom, ali i ne zamjećuje da se njoj više sviđa mladi Misson (Radko Polič), s kojim bi najradije pobjegla što dalje od Ljubljane. Nitko i ne sluti što će se uskoro dogoditi i koliko će žrtava stradati u potresu. 

Scene katastrofe vrlo su dobro izvedene, a Pinterova fotografija dala je slici poseban vizualni prosede. Snimatelj je s Klopčičem kasnije često surađivao, osobito zapaženo u filmu Iskanja (1979.). 

 

Autor teksta: Nenad Polimac 

Glumci &
Ekipa

Cjelokupna ekipa filma >