Film Splav meduze (1980.)

101 min

KRENI GLEDATI Splav meduze

Uživaj u velikom izboru filmova i serija za samo 30 kn/mjesečno

Dvoje seoskih učitelja sanjaju o životu u velikom gradu.

1980.

101 min

SD

Slovenia

Žanr

Drama

Produkcija

Viba film

Svoj prvi dugi igrani film dotad ugledni direktor fotografije Karpo Godina dobio je „na mala vrata“. Branko Vučićević (surađivali su na Ranim radovima, Ulozi moje porodice u svjetskoj revoluciji i Slikama iz života udarnika) napisao je svoj prvi samostalni scenarij o grupi zenitista, kontroverznih beogradsko-zagrebačkih modernista dvadesetih godina, koji se udružuju s dvije učiteljice iz vojvođanske provincije željne pustolovina, izvode neobične performance u kojima sudjeluju i bilderi, sprdaju se kulturnoj baštini (knjiga „Gorski vijenac“ dobra je prvenstveno zato jer može zaustaviti metak) te proživljavaju svakojake dogodovštine od Vojvodine do Slovenije.  

Iako se radilo o autentičnim ličnostima (Ljubomir Micić i dr.), scenarist je svima promijenio imena kako bi naglasio razliku između fikcije i zbilje. Tekst se dopao Filipu Davidu, uredniku dramske redakcije na Televiziji Beograd, koji je dao dozvolu da se film realizira na 16mm vrpci, no u Viba film je stigla mlada ekipa dramaturga predvođena Dragom Jančarom, koja je predložila da se film napravi u koprodukciji, s time da će Slovenci financirati rad s 35mm kamerom. U scenariju je bilo i izmjena, no nije bilo zbora kako sve mora završiti, zabranjenim filmskim žurnalom iz poratnih godina, o tome kako slijepa djeca doživljavaju socijalizam.  

Film je u Puli bio itekako zapažen, ali nije dobio nikakvu nagradu, što ne čudi, jer je predsjednik žirija bio Draško Redžep, direktor Neoplanta filma, koji je Godini svojedobno bunkerirao sve kratke filmove. Zato su ga 2011. u velikoj anketi dnevnika Delo sudionici proglasili najboljim ostvarenjem u povijesti slovenske kinematografije, a Europsko udruženje filmskih snimatelja u knjizi koja u 100 godina izdvaja 100 filmova 1980. je proglasila godinom Splavi meduze. Naslov se odnosi na poznatu sliku Théodorea Géricaulta, o brodolomnicima s fregate Meduza, čija je situacija bila vrlo slična onoj protagonista ovog filma. 

 

Autor teksta: Nenad Polimac 

Glumci &
Ekipa

Cjelokupna ekipa filma >

Scenarij

DOP

Original music