Povratak

Film Sedmina (1969.)

91 min

KRENI GLEDATI Sedmina

Uživaj u velikom izboru filmova i serija za samo 30 kn/mjesečno

Prvi dani rata u Ljubljani.

1969.

91 min

HD

Slovenia

Žanr

Ratni

Produkcija

Viba film

Godine 1967. slovenski redatelj Matjaž Klopčič debitirao je s dva filma, Zgodba ki je ni i Na papirantih avionih, no samo mu je ovaj drugi osigurao afirmaciju: na Pulskom festivalu te godine osvojio je Srebrnu arenu s Brezom Ante Babaje te dobio još nekoliko priznanja. Dobru reputaciju potvrdio je i filmom Sedmina, scenarij je napisao po istoimenom predlošku Bena Zupančiča, no dok je Na papirnatih avionih bio romantičan i stiliziran, ovaj drugi bio je opora ratna drama.  

Odigrava se u Ljubljani 1941., a njegovi su protagonisti Niko (Rade Šerbedžija) i Marija (Snežana Nikšić), maturanti koji i ne slute da će se njihov svijet u trenu promijeniti zbog talijanske okupacije. Niko je isprva zbunjen, događaji se za njega odigravaju suviše brzo, doživljava i prvo seksualno iskustvo s atraktivnom udovicom Anom (Ružica Sokić), dok njegova sestra Filomena započinje ljubavnu vezu s talijanskim časnikom Carlom (Relja Bašić), što joj mnogi zamjeraju. Niko je isprva politički neopredijeljen, ali zbog Marije i prijatelja Popaja (Mirko Bogataj) priključuje se ilegalnom pokretu. Njegova prva akcija završi gotovo katastrofalno, ali usprkos tome veza s Marijom postaje sve čvršća.  

Klopčič je tu ratnu dramu izložio modernističkim filmskim jezikom, forsirao vremenske skokove te povremeno kombinirao boju i crno-bijelu fotografiju. Iako nije bio na velikim svjetskim festivalima, prikazivali su ga na revijama novog jugoslavenskog filma, gdje su ga osobito zapazili kritičari francuskog filmskog časopisa „Positif“ (Bertrand Tavernier i dr.) i promovirali na dodatnim filmskim tribinama. Alternativni naslov filma je Pozdravi Mariju

 

Autor teksta: Nenad Polimac 

Glumci &
Ekipa

Cjelokupna ekipa filma >

Scenarij

DOP

Original music

Costume design