Povratak

Film San o ruži (1986.)

87 min

KRENI GLEDATI San o ruži

Uživaj u velikom izboru filmova i serija za samo 30 kn/mjesečno

Valent je radnik na noćnoj smjeni koji jedva uspijeva nahraniti svoju obitelj.

1986.

87 min

HD

Hrvatska

Žanr

Drama

Produkcija

Zagreb Film

Ruža iz naslova nije cvijet koji potiče na romantiku nego dio telećeg mesa koji puno košta i većini žitelja sa skromnim primanjima uglavnom je nedostupan. Za nevolju, skromni radnik Valent (Rade Šerbedžija) svake večeri prolazi kraj mesnice u čijem je izlogu njemu nedostupna „ruža“ i podsjeća ga na socijalna ograničenja njegove egzistencije. U jednom navratu u tom je kvartu došlo do gangsterskog obračuna i junak na ulici nalazi vrećicu s novcem i pištoljem. Što poduzeti? Naravno, uzeti je i nikom ne govoriti o tome, ali to baš nije tako jednostavno. 

Fabula sugerira socijalnu triler-dramu, a San o ruži (1986.) baš to i je. Redatelj Zoran Tadić se inače kloni takvih određenja, preferira što svedeniju radnju, no ovo je njegovo najslojevitije i najintrigantnije ostvarenje. Ne toliko po krimi zapletu, koliko po odnosima među likovima. Što od svega toga može Valent priznati svojoj supruzi (Iva Marjanović), hoće li sinu Tomici (Vedran Pšeničnik) priuštiti ponešto od davno priželjkivanog, koliko zna mesar (Fabijan Šovagović) o kobnoj vrećici? Na sve ćemo dobiti zadovoljavajuće odgovore, pa ne čudi što je Tadićev film tijekom kratke njemačke distribucije dobio izvrsne recenzije: scene se neosjetno pretapaju, glumci su izvrsni, a balans napetosti i drame besprijekoran. 

U Puli je film u početku figurirao kao favorit, naposljetku su prevladali republički i producentski interesi, ipak su Makedonci jednom morali pobijediti na tom festivalu (srećom, njihov glavni adut Srećna nova '49 i nije bio tako loš), ali je uvredljivo da je Rade Šerbedžija dobio Zlatnu arenu za nastup u Zafranovićevim Večernjim zvonima, a ne u ovom filmu. Sve bi bilo drukčije da je producent Zagreb film imao jako jugoslavensko zaleđe poput Jadran filma, ali to nije bio slučaj: u to doba je još uvijek kotirao kao poduzeće koje prvenstveno proizvodi kratke filmove, iako je imao već solidnu zalihu cjelovečernjih ostvarenja. Koproducent Centar film iz Beograda imao je na festivalu još dva jaka filma (Lepota poroka Živka Nikolića i Za sreću je potrebno troje Rajka Grlića), pa se od njega nije mogla očekivati osobita podrška. Zlatna kamera za odličnu fotografiju Gorana Trbuljaka bila je jedina pulska utjeha. 

 

Autor teksta: Nenad Polimac 

Glumci &
Ekipa

Cjelokupna ekipa filma >

Slični naslovi

  • 1988.
  • 86 min
  • Drama

Sokol ga nije volio

Film počinje u slavonskom selu Ladimirevci, kotar Valpovo, 1943. godine, treće godine Drugog s...

  • 1967.
  • 94 min
  • Drama

Sakupljači perja

Pregled života, muka i ljubavi ravničarskih Roma, sakupljača perja.

  • 1965.
  • 95 min
  • Drama

Neprijatelj

Bivšeg vojnika Slobodana Antića počinje pratiti njegov dvojnik.