Povratak

Film Ples na kiši (1961.)

100 min

KRENI GLEDATI Ples na kiši

Uživaj u velikom izboru filmova i serija za samo 30 kn/mjesečno

Peter, slikar, personificira muškarčevu čežnju za srećom: želio bi upoznati idealnu ženu, savršenu suputnicu u životu.

1961.

100 min

SD

Slovenia

Žanr

Drama

Produkcija

Triglav film

U svijetu je francuski novi val već bio etablirani fenomen, modernizam je bio zamjetljiv i u mnogim drugim kinematografijama, a u Jugoslaviju je stigao tek 1961. Na Pulskom festivalu uglavnom je ignoriran samostalni prvijenac Aleksandra Petrovića Dvoje s Bebom Lončar i Mihom Balohom, priča o početku i raskidu jedne ljubavne veze, da bi naredne godine bio primljen u službeni program Cannesa, no zato je s puno više entuzijazma dočekan debitantski film Boštjana Hladnika Ples v dežju: dobio je Zlatnu arenu za glavnu žensku ulogu i specijalnu diplomu za režiju iako je mogao i puno više, budući da je za mnoge to bilo najbolje ostvarenje festivala.

Kao i u filmu Dvoje, i ovdje je društveni kontekst potpuno ignoriran, protagonisti brinu samo o vlastitim emocijama, što je već bio dostatan pomak u odnosu na ranija ostvarenja (predložak je kraći roman Dominika Smolea Črni dnevi in bel dan iz 1956.), a njihove dvojbe i razočaranja izražena su modernim filmskim jezikom. Već je otpočetka jasno da se dvoje protagonista, kazališna glumica na kraju karijere (Počkaj) i profesor likovnog u osnovnoj školi (Baloh) više ne vole, što ona teško prihvaća, a on bez zadrške ljubaka uokolo, ne nalazeći ni u tome zadovoljenje. Kod nekadašnjeg asistenta Claudea Chabrola nema previše tragova francuskog novog vala (više ih ima u filmu Dvoje), to je vizualno uglačani prosede tipičan za europski autorski film, sa slobodnim poigravanjem vremenskim razinama.

Film drži i izvrsna glumačka izvedba Duške Počkaj, koja je dotad nastupala uglavnom u kazalištu. U nekoliko anketa među slovenskim kritičarima Ples v dežju proglašen je najboljim ostvarenjem u povijesti te kinematografije. 

 

Autor teksta: Nenad Polimac 

Glumci &
Ekipa

Cjelokupna ekipa filma >

DOP

Original music

Costume design