Film Tog lijepog dana (1962.)

91 min

KRENI GLEDATI Tog lijepog dana

Uživaj u velikom izboru filmova i serija za samo 30 kn/mjesečno

Priča smještena u slovensko selo za vrijeme talijanske okupacije.

1962.

91 min

SD

Slovenia

Žanr

Komedija

Produkcija

Viba film

Sudeći po dotadanjoj karijeri, produktivni France Štiglic (osim onih u Sloveniji, dva filma snimio je u Makedoniji, a jedan u Hrvatskoj – Deveti krug, s kojim je postigao najveći uspjeh) preferirao je partizanske filmove, drame i trilere, no Tistega lepega dne (1962.) predstavlja ga u posve novom svjetlu, kao spretnog komičara. Literarni predložak opet je bio rad Cirila Kosmača (s njim je redatelj već surađivao na svom prvijencu Na svoji zemlji), a u glavnim ulogama nastupilo je dvoje najpopularnijih slovenskih glumaca, Bert Sotlar i Duša Počkaj (nakon Zlatne arene za Ples v dežju ona se u trenu prometnula u zvijezdu jugoslavenskih razmjera).  

Radnja se odigrava za talijanske okupacije, negdje na slovenskom primorju, a glavni protagonist Štefuc (Sotlar) ne brine o političkim prilikama, njemu je veći problem što su mu već dvije supruge umrle i ostavile ga sa četvero djece. Nema mu druge, mora se i treći put ženiti, najlakši izbor je Zana (Marija Šeme), najmlađa sestra njegovih dviju pokojnica, no njezina majka (Angelca Hlebce) smatra to zlom kobi i već ju je obećala mladom Ludviku (Lojze Rozman), koji rijetko skida talijansku uniformu. U mjesto se vraća sredovječna, ali još uvijek privlačna Hedvika (Počkaj), pod njezinim prozorom izmjenjuju se udvarači, pa joj reda radi i Štefuc počinje udvarati, iako i dalje pati za Zanom. Tek kad shvati da je djevojka zatrudnjela s Ludvikom, jasno mu je da u svojim sentimentalnim odabirima nešto treba promijeniti.  

Film je u slovenskim kinima imao solidan uspjeh, vidjelo ga je preko 50 tisuća gledatelja (razumljivo, u pitanju je komedija s dva najpopularnija tamošnja glumca), a dobro ga je prihvatila i kritika mlađe generacije, koja ga je neko vrijeme držala zanemarenim ostvarenjem vrijednim revalorizacije. U Puli je imao premijeru tek 1963., ali je ostao bez priznanja jer je te godine sve nagrade namijenjene slovenskoj kinematografiji pokupio Samorastniki Igora Pretnara. 

 

Autor teksta: Nenad Polimac 

Glumci &
Ekipa

Cjelokupna ekipa filma >