Povratak

Film Oktoberfest (1987.)

101 min

KRENI GLEDATI Oktoberfest

Uživaj u velikom izboru filmova i serija za samo 30 kn/mjesečno

Romantični momak s nezaposlenim prijateljima obilazi uobičajena sastajališta gradske omladine, živjeći u socijalnoj izolaciji. Pod utegom podmetnutog grijeha iz prošlosti zbog kojeg mu je oduzet pasoš, on mašta o odlasku i promjeni jednoličnog i sputanog života.

1987.

101 min

FULL HD

Srbija

Žanr

Drama

Produkcija

Inex film

Dragan Kresoja bio je asistent i pomoćnik režije na tridesetak filmova, pa čak i na spektaklima kao što su Bitka na NeretviUžička republika Dom za vešanje. Usput je razvio i zanimljivu redateljsku karijeru koja je počela obećavajuće krimi dramom Još ovaj put (1983.) s Aleksandrom Berčekom, Velimirom Batom Živojinovićem i Vladicom Milosavljević u glavnim ulogama. Oktoberfest (1987.) mu je treći film, snimljen je po motivima istoimenog romana Branka Dimitrijevića i proročanski se bavi „izgubljenom“ generacijom, koja će ostati podjednako „izgubljena“ i devedesetih“, pa možda i više.  

Protagonist je Luka Banjanin (Svetislav Goncić), diplomac koji živi s roditeljima u Beogradu na Banovom brdu, uvijek je s istim društvom, koji su podjednako neperspektivni kao i on. Iz nekog razloga Luka smatra da će mu se život promijeniti ukoliko posjeti tradicionalni minhenski Oktoberfest, međutim, za to nema šanse jer su mu oduzeli putovnicu: kad se vraćao sa studentskog izleta kod njega su našli drogu koja uopće nije bila njegova i gotovo da su ga uvjerili da može biti sretan što nije završio u zatvoru. Luka svira saksofon, ima svoje snove, ali svima je jasno, ponajprije gledatelju, da se ništa od toga neće ostvariti.  

Film je imao premijeru na Pulskom festivalu, međutim, konkurencija je bila prejaka da izbori važniju nagradu (te godine pobijedio je triler-horor Već viđeno Gorana Markovića), no izborio je Zlatnu arenu za sporednu žensku ulogu (Vesna Trivalić) i posebnu diplomu, također za sporednu žensku ulogu (Ružica Sokić). Zadovoljštinu je dobio na međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi, gdje je primljen u službeni program. Kresoja je poginuo 1996., zajedno sa sinom u helikopteru, dok je snimao spomenik „Oslobodiocu“ na Kalemegdanu. Imao je samo 50 godina.   

 

Autor teksta: Nenad Polimac 

Glumci &
Ekipa

Cjelokupna ekipa filma >

Scenarij

DOP

Original music

Costume design

Producer

Slični naslovi

  • 1967.
  • 94 min
  • Drama

Sakupljači perja

Pregled života, muka i ljubavi ravničarskih Roma, sakupljača perja.

  • 1965.
  • 95 min
  • Drama

Neprijatelj

Bivšeg vojnika Slobodana Antića počinje pratiti njegov dvojnik.

  • 1984.
  • 99 min
  • Drama

Jaguarov skok

Priča o čovjeku kojem su oteli dijete i odveli iz Jugoslavije u New York.