Povratak

Film Neprijatelj (1965.)

95 min

KRENI GLEDATI Neprijatelj

Uživaj u velikom izboru filmova i serija za samo 30 kn/mjesečno

Bivšeg vojnika Slobodana Antića počinje pratiti njegov dvojnik.

1965.

95 min

HD

Slovenia

Žanr

Drama

Produkcija

Viba film

U vrijeme kad je snimljen Sovražnik (1965), Živojin Pavlović imao je tek dva omnibusa koje je napravio s kolegama iz Kino kluba Beograd, Kapi, vode, ratnici i Grad. Ovaj drugi sudski je zabranjen, kao jedini jugoslavenski film tog razdoblja (producirao ga je sarajevski Sutjeska film) koga je snašla takva sudbina. Puno češći je bio slučaj da kontroverzni film završi u „bunkeru“ producenta i uopće se ne traži dozvola za prikazivanje. Tako je prošao prvi Pavlovićev cjelovečernji film Povratak (1964.), produciran u beogradskom Avala filmu, a u međuvremenu je dobio ponudu da režira u Sloveniji: on i književnik Bora Ćosić adaptirali su pripovijetku F. M. Dostojevskog, ali su je prilagodili modernim vremenima.  

Glavni protagonist je grafički radnik Slobodan Antić (Velimir Bata Živojinović), ratni veteran, koji se trudi da što bolje obavi povjereni mu posao. Smeta mu nemar kolega s posla, što uočava njegov direktor (Milivoje Mića Tomić) i nastoji mu pomoći u svakoj prilici. Slobodan, međutim, postaje shizofrena ličnost, umišlja (a možda je to i stvarnost) da ima dvojnika koji je potpuno drukčiji od njega: taj je karijerist, licemjer, upravo onakav kakva je i većina radnika u tom poduzeću. Budući da mu je taj poput blizanca, Slobodan nikoga ne može uvjeriti da se nije promijenio. Dvojnik mu neprestano stvara nevolje, sve dok ga junak nije odlučio likvidirati. Ili je situacija obrnuta?  

Za razdoblje u kojem je nastao Sovražnik je bio vrlo subverzivan film, ali ne toliko da ne bi dobio dozvolu za prikazivanje. Štoviše, u Puli je podijelio Srebrnu arenu za režiju s Vatroslavom Mimicom (Prometej s otoka Viševice), što je odobrovoljilo šefove Avala filma, koji su Povratku snimili novi početak i kraj te ga 1966. ipak pustili u distribuciju. 

 

Autor teksta: Nenad Polimac 

Glumci &
Ekipa

Cjelokupna ekipa filma >