Film Ne joči, Peter (1964.)

92 min

KRENI GLEDATI Ne joči, Peter

Uživaj u velikom izboru filmova i serija za samo 30 kn/mjesečno

Dva partizana dobiju zadatak prenijeti troje djece iz opasnog područja u sigurni teritorij.

1964.

92 min

HD

Slovenia

Žanr

Komedija

Produkcija

Viba film

Nakon odličnog odjeka filma Tistega lepega dne, France Štiglic nastavio je s komedijama, ali ovaj put u partizanskom ruhu. Ne joči, Peter mu je neočekivano postao jedan od najvećih uspjeha, u slovenskim kinima ga je vidjelo preko 82 tisuće gledatelja (time se približio rezultatima Čapove Vesne i Ne čakaj na maj), a odlično je prošao i na Pulskom festivalu: dobio je Srebrnu arenu za najbolji film (tada je to značilo treću nagradu festivala), podijelio je Zlatnu arenu za režiju i još dobio Zlatnu arenu za scenarij (Ivan Ribič) i glazbu (Alojz Srebotnjak). Dobar odjek vjerojatno je rezultat obilja gegova i uglavnom nenametljivog humora. 

Glavne junake glume slovenske zvijezde Lojze Rozman i Bert Sotlar, a pridružila im se Majda Potokar, koja je godinu ranije dobila Zlatnu arenu za film Samorastniki i postala glumica na koju se računa i izvan Slovenije. Rozman i Sotlar glume partizane zadužene za razminiravanje, ali njima je već dosta jednoličnog posla uz željezničke pruge. Stoga se obraduju kad im komandant (Dare Ulaga) povjeri poseban zadatak, no kad shvate da je njihova obaveza paziti na troje klinaca koji su četi samo na teret, entuzijazam im brzo splašnjava, pogotovo što je najmlađi Peter pravi specijalist za uvaljivanje u nevolje. Putem im se pridruži partizanka Magda (Potokar), koja bi ih najradije uhapsila zbog nediscipline, no kako je u manjini, mora nijemo pratiti njihove burleskne pustolovine. Neke nisu baš ni bezopasne, pogotovo kad nalete na njemačke jedinice, no Peter je taj koji opasne situacije čini još opasnijima. 

Film je reklamiran sloganom „komedija o partizanima i djeci“, što je možda jedan od razloga njegove popularnosti kod gledatelja. 

 

Autor teksta: Nenad Polimac 

Glumci &
Ekipa

Cjelokupna ekipa filma >

Scenarij

DOP

Original music