Povratak

Film Most (1969.)

105 min

KRENI GLEDATI Most

Uživaj u velikom izboru filmova i serija za samo 30 kn/mjesečno

Kako bi zaustavili njemačku ofenzivu, partizanska specijalna jedinica dobije zadatak srušiti strateški važan most.

1969.

105 min

FULL HD

Bosna i Hercegovina

Žanr

Akcija

Produkcija

Bosna Film

Tko zna hoće li išta biti od kineske verzije ratnog trilera Hajrudina Šibe Krvavca Most, snimljenog 1969., a koja je lani pompozno najavljena. Zanimljivo je što je kao jedan od partnera spomenuta velika kineska kompanija HuaHua Medija, na različite načine umrežena s najvažnijim holivudskim „majorima“. U međuvremenu je izbila pošast koronavirusa i pitanje je kako će se u odnosu na nju držati nekadašnji sporazumi.

Most je premijerno predstavljen na Pulskom festivalu, u filmu koji impresionira produkcijom, režijom i scenarijem, žiri se osjetio pozvanim nagraditi samo glavnu ulogu Borisa Dvornika (uključivši i onu u neorealističkoj ratnoj drami Antuna Vrdoljaka Kad čuješ zvona), što baš nije suvisla odluka, budući da je Krvavčevo ostvarenje danas među ratnim klasicima, a ondašnjeg pulskog pobjednika Nizvodno od sunca malo tko pamti. Šteta, jer Most je predstavljao značajan pomak u redateljevu opusu, pokazao je da se on odlično snalazi u filmovima velikog budžeta, pa premda je njegov dugi crno-bijeli prvijenac Diverzanti (1967.) s malo novca ostvario jako puno, ovo je bio impresivniji iskorak, pritom snimljen u boji i na zahtjevnim lokacijama.

Radnja se odigrava u razdoblju 2. svjetskog rata, kad Nijemci moraju misliti na povlačenje, a partizani im stvaraju dodatne probleme, jer planiraju diverziju na njima strateški jako važan most. Partizanska jedinica je mala, nju vodi iskusni Tigar (Velimir Bata Živojinović), ali je podjednako važan Zavatoni (Dvornik), talijanski prebjeg, koji je osigurao podršku mladog Bambina (Igor Galo). Zapravo, ključan član tima je inženjer (Slobodan Perović), koji je gradio most i točno zna gdje mora postaviti dinamit, ali nije sklon tome da se sruši objekt u koji je uložio toliko vremena i talenta. Situacija pomalo podsjeća na onu u filmu Most na rijeci Kwai, no nije to rutinsko nego itekako nadahnuto recikliranje.

Važan Krvavčev suradnik bio je skladatelj Bojan Adamič, on je u ključnim trenucima umetnuo talijansku partizansku pjesmu „Bella ciao“ koju varira iznimno inventivno (nju je nedavno popularizirala Netflixova krimi serija „Money Heist“) i ostvaruje sjajan emocionalni učinak. Film je izdan u Velikoj Britaniji na video tržištu, a za tu prigodu Krvavac je promijenio ime u Harold Crawford. Naslovna građevina je zapravo Most Đurđevića Tara na rijeci Tari u Sjevernoj Crnoj Gori, građen je između 1937. i 1940. po projektu Mijata Trojanovića i u vrijeme završetka predstavljao najveće takav komunikacijski pogon u Europi.

 

Autor teksta: Nenad Polimac

Glumci &
Ekipa

Cjelokupna ekipa filma >

Scenarij

DOP

Original music

Producer

Slični naslovi

  • 1963.
  • 105 min
  • Ratni

Desant na Drvar

Početkom 1944. godine Hitler naređuje svom generalu Rendulichu da u najkraćem roku likvidira J...

  • 1964.
  • 92 min
  • Komedija

Ne joči, Peter

Dva partizana dobiju zadatak prenijeti troje djece iz opasnog područja u sigurni teritorij.