Povratak

Film Moj tata, socialistički kulak (1987.)

100 min

KRENI GLEDATI Moj tata, socialistički kulak

Uživaj u velikom izboru filmova i serija za samo 30 kn/mjesečno

Drugi svjetski rat je završen a u nekad imućno slovensko selo vraćaju se svi koje je obuhvatila okupacijska vojna obaveza ili su bili u partizanima. Jedini koga nema je Jože Malek.

1987.

100 min

SD

Slovenia

Žanr

Komedija

Produkcija

Viba film

Slovenski redatelj Matjaž Klopčič afirmirao se nizom rafiniranih drama, čiji je glavni adut bio estetizirani prosede. Nešto malo humora probilo se u njegov vrlo zapaženi film Vdovstvo Karoline Žašler (1977.), snimljen po predlošku Toneta Patrljiča, pa je valjda to bio povod da redatelj obnovi s njim suradnju u komediji luckastog naslova Moj ata socialistični kulak (1987.).

Godina je 1945., Drugi svjetski rat je završen a u nekad imućno slovensko selo vraćaju se svi koje je obuhvatila okupacijska vojna obaveza ili su bili u partizanima. Jedini koga nema je Jože Malek (Polde Bibič), a uskoro se doznaje i zašto: on je napustio njemačku vojsku i prebjegao u Crvenu armiju. Dotle njegova supruga (Milena Zupančič) brine za njihovo dvoje djece i radi kao nadničarka kod bogatog seljaka, koji je ne plaća novcem nego hranom za djecu. To nikako nije po volji Vanču (Ivo Ban), aktivistu partijskog komiteta, ali nema druge, jer samohrana majka ne zna kako bi drukčije održala obitelj. Odjednom se pojavljuje Jože, on se potpuno promijenio i od nekad pobožnog seljaka pretvorio u revolucionarnog agitatora. Svojoj kćeri Olgi (Urška Hlebec) odmah mijenja ime u Volga, iz kuće pobaca sve religiozne simbole, a nova država odužuje mu se tako da mu da  komadić zemlje. To Jožetu nije dovoljno, nego se stalno svađa sa susjedima, a ispostavi se da će zemlja koju je dobio biti samo uzrok predstojećim nevoljama.

Pučka komedija potpuno je novi žanr u kojem se Klopčič okušao, a znakovito je da mu je to bio pretposljednji film za kina, u posljednjem, Ljubljana je ljubljena (1997.), vratio se temi koja ga je više intrigirala, odrastanju u slovenskoj metropoli tijekom tridesetih i četrdesetih godina prošlog stoljeća. 

 

Autor teksta: Nenad Polimac 

Glumci &
Ekipa

Cjelokupna ekipa filma >