Povratak

Film Mi nismo anđeli (1992.)

98 min

KRENI GLEDATI Mi nismo anđeli

Uživaj u velikom izboru filmova i serija za samo 30 kn/mjesečno

Anđeo i vrag bore se oko duše beogradskog plejboja s kojim zatrudni mlada djevojka.

1992.

98 min

FULL HD

Srbija

Žanr

Komedija

Produkcija

Avala Film

Rijetkost je da se diplomski film mladog redatelja pretvori u kino-hit, no Srđanu Dragojeviću je upravo to uspjelo. Usprkos tome što mu se kao koproducenti navode Avala film i Radiotelevizija Beograd, budžet fantastične komedije Mi nismo anđeli (1992.) bio je skroman i pravo je čudo kako je debitant uspio napraviti tako dinamično i duhovito ostvarenje, čak i sa specijalnim efektima.  

Junakinja je mlada Marina (Milena Pavlović kći je uglednog srpskog redatelja Živojina Pavlovića) koja pokušava natjerati na brak pustopašnog Nikolu (Nikola Kojo tada je već bio veteran, jer je počeo glumiti kao dječak u serijalu Rad na određeno vrijeme), s njim je zatrudnjela, no problem je što se on nje uopće ne sjeća, toliko se već djevojaka izredalo u njegovom životu. Marina ima oslonac u svojoj najboljoj prijateljici Bubi (Branka Katić danas je glumica ne samo regionalne nego i međunarodne reputacije), ali joj ona pravi probleme i kad samo želi pomoći. Smotani trojac promatraju s visina Anđeo (Uroš Đurić, tada poznatiji kao slikar) i Vrag (Srđan Todorović, sin legendarnog Bore Todorovića, talentirani mladi glumac i bubnjar kultne grupe Ekaterina Velika) i natječu se za njihove duše: Anđeo navija za Marinu, a Vrag bi htio da je Nikola pod svaku cijenu ostavi na cjedilu.  

Film se drži eskapističkog prosedea, ali povremeno se u priču probije stvarnost, kao u sceni kad Buba izmjeni nekoliko šaljivih replika s ocem u maskirnoj uniformi, koji se sprema „u rezervu“, negdje na Balkan. Glumci su odreda odlični, a izvrsni su i scenografija Aleksandra Denića, fotografija Dušana Joksimovića i kostimi Hajdane Bulajić. U to doba Jugoslavije se već raspala, pa film nije mogao računati na gledatelje u nekadašnjim republikama, no u Srbiji i Crnoj Gori bio je najgledaniji, s ukupno 90 tisuća gledatelja u toj godini (neki izvori navode i 200 tisuća). U Hrvatskoj je bio iznimno popularan, zahvaljujući piratskim video kazetama, i mnogi su ga navodili kao primjer kakve bi filmove trebali snimati mladi hrvatski filmaši. U novom mileniju snimljena su još dva nastavka, od kojih je posebno dobra bila dvojka, također u Dragojevićevoj režiji. 

 

Autor teksta: Nenad Polimac 

 

Glumci &
Ekipa

Cjelokupna ekipa filma >

Scenarij

DOP

Original music

Costume design

Oblikovanje tona

Producer

Slični naslovi

  • 1960.
  • 105 min
  • Komedija

Ljubav i moda

Da bi zaradili novac za održavanje aero-smotre, grupa studenata organizira program modne revij...

  • 1972.
  • 85 min
  • Komedija

Kad dođe lav

Mladić lavljeg srca se ne može odlučiti između dvije djevojke.