Film Maškarada (1971.)

85 min

KRENI GLEDATI Maškarada

Uživaj u velikom izboru filmova i serija za samo 30 kn/mjesečno

Udana žena se zaljubi u mladog košarkaša.

1971.

85 min

SD

Slovenija

Žanr

Drama

Produkcija

Viba film

Na prijelazu 60-ih u 70-e jugoslavenske medije zapljusnuo je val erotike koji nije mimoišao ni kinematografiju. O njemu je još 1969. Rudolf Sremec napravio ironični kratki kompilacijski dokumentarac Anatomija ljubavi, međutim, Hladnikov je film Maškarada (1971.), napravljen u koprodukciji ljubljanskog Viba filma i zagrebačkih Kinematografa (nekad samo prikazivačkog poduzeća, koje je primjereno liberalizaciji nakon privredne reforme 1965. najprije uvelo distribuciju filmova a zatim i filmsku produkciju) bio neosporni vrhunac tog trenda.  

Po žanru, to je bila erotska melodrama u kojoj se Dina (zagrebačka glumica Vida Jerman), supruga uglednog direktora Gantara (slovenska filmska i kazališna zvijezda Miha Baloh), zaljubi u mladog studenta i sportaša Luku (tada vrlo popularni Puljanin Igor Galo), a da bi ga imala što više uz sebe, angažira ga kao instruktora svoga sina. Gantar sluti što se događa, pa poziva na zabavu Luku, njegovu djevojku Petru (Blanka Jenko) i njihovo društvo, koji u njihovoj prostranoj kući priređuju prave orgije. Produkcija je bila vrlo solidna, ali se scenarij doimao tanjušno, unatoč tome što ga je napisao poznati književnik Vitomil Zupan, a za dijaloge se pobrinuo podjednako ugledni dramatičar Dušan Jovanović.  

Malo se tko, međutim, zanimao za fabulu, kad su glavna atrakcija bile brojne scene seksa, dok je za spomenute orgije u stilu tada dominantnog „flower powera“ – u kojima je bilo i nešto malo homoerotike – angažirano bar dvadesetak statista. Glazbu je skladao sveprisutni Bojan Adamič, ali je povremeno koristio istaknute predstavnike slovenske rock scene – gitarista, skladatelja i pjevača Janeza Bončinu i pjevačicu Ditku Haberl. Film je pritom i cenzuriran, izbačena je scena u kojoj Dinin i Gantarov sin Andre (Bojan Šestina) onanira na svoga zgodnog instruktora, no vraćena je natrag 1982. Film je bio hit u čitavoj Jugoslaviji, ali je nakon sputavanja liberalizma poslije Karađorđeva privremeno skinut s repertoara. 

 

Autor teksta: Nenad Polimac