Povratak

Film Mali vojnici (1967.)

92 min

KRENI GLEDATI Mali vojnici

Uživaj u velikom izboru filmova i serija za samo 30 kn/mjesečno

Nakon završetka Drugog svjetskog rata, plavi dječak stigne u sirotište za djecu partizana poginulih u ratu.

1967.

92 min

FULL HD

Bosna i Hercegovina

Žanr

Drama

Produkcija

Bosna Film

Prvijenac Bahrudina Bate Čengića Mali vojnici po scenariju Mirka Kovača dovršen je krajem 1967., činilo se da je pred njim uspješna međunarodna karijera, jer je odabran za predstojeći Canneski festival, no kako je taj prekinut zbog burnih šezdesetosmaških zbivanja, produkciji Bosna filma izostala je važna promocija. Pomalo je zagonetno kako su ga na Pulskom festivalu 1968. potpuno ignorirali, Kad budem mrtav i beo Živojina Pavlovića i Imam dvije mame i dva tate Kreše Golika bili su svakako najbolji filmovi tamo prikazani, ali uz njih su se među nagrađenima svakako morali naći i Mali vojnici. U pitanju je vrlo provokativno ostvarenje koje pokazuje da su ratne traume ostavile posljedice i na najmlađima i tko zna hoće li ikada biti zaliječene.

U domu za nezbrinutu djecu jednog se dana pojavljuje plavokosi dječak Boško (Mirsad Ibrišević), upravnik (Stole Aranđelović) zna njegovu obiteljsku povijest, ali je krije kako mu ne bi pravio probleme. Među klincima neosporni lider je 14-godišnji Bombaš (Sead Čakal), djelomično i stoga što je aktivno sudjelovao u ratu. On pokušava uključiti Boška u njihove često nasilne igre, ali se ovaj drži po strani. Kad ih napusti mali Tolja (Duško Savić), koji je pronašao oca (Zaim Muzaferija), Boško se priključi općoj razdraganosti (možda će tako i drugi uskoro otkriti svoje najbliže) melodijom odsviranom na usnoj harmonici, no Bombaš je nepogrešivo prepoznaje kao njemačku. Je li pravo ime Bošku zapravo Hans? Dječaci organiziraju „prijeki sud“ i isključuju Boška iz svojih redova, a upravnik ne može u tome ništa promijeniti.

Bio je to prvi igrani film direktora fotografije Aleksandra Vešligaja, dotad je radio samo dokumentarce, što je zamjetno i po svedenom vizualnom prosedeu tjeskobna ugođaja, koji izdižu povremeni nadrealistički prizori. Čengić se vrlo dobro snalazio s malim glumcima, a glazba Bojana Adamiča znalački se podređuje dramskim zbivanjima.

 

Autor teksta: Nenad Polimac

 

Glumci &
Ekipa

Cjelokupna ekipa filma >

Scenarij

DOP

Original music

Oblikovanje tona

Slični naslovi

  • 1965.
  • 80 min
  • Drama

Tri

Tri susreta revolucionara Miloša sa smrću u ratu.

  • 1967.
  • 94 min
  • Drama

Sakupljači perja

Pregled života, muka i ljubavi ravničarskih Roma, sakupljača perja.