Povratak

Film Ljubav i bijes (1978.)

95 min

KRENI GLEDATI Ljubav i bijes

Uživaj u velikom izboru filmova i serija za samo 30 kn/mjesečno

Povijesna drama smještena na početak 19. stoljeća.

1978.

95 min

FULL HD

Bosna i Hercegovina

Žanr

Avantura

Produkcija

Sutjeska Film

U prvi mah se čini da je Ljubav i bijes bosanska inačica Istjerivača đavola. Postariji trgovac Simeon (Viktor Starčić) oženio se mladom pekarevom kćeri (Merima Isaković), no kada se nakon svadbene noći vratio s puta, u nju kao da je ušao „bijes“: pomahnitala je i odbija ga primiti u bračnu postelju. Dok ona priča što ju je spopalo, vidimo kako se Simeonovo lice izobličuje i pretvara u zastrašujuću masku, a u drugoj prigodi, kada derviši pokušaju iz nje istjerati nečastivog, njezino se tijelo odiže od zemlje i lebdi u zraku.

Istjerivač đavola samo je jedan mogući uzor. Drugi je neosporno Rašomon (film je zapravo snimljen po Zapisu o Simeonovici i Ahmet Jusufu Novaka Simića, koji je s redateljem Bakirom Tanovićem napisao i scenarij). Radnja započinje na šumskom proplanku, gdje je Razbojnik (Dragomir Bojanić Gidra) sa svojom bandom zarobio Simeona i njegovu rođaku Vasiliju (Dara Čalenić), prijeteći im smrću, jer ne vjeruje da su bez novca. Ubrzo uhvate i Ahmet Jusufa (Adem Ćejvan), nekadašnjeg ratnika koji se povukao i posvetio vjeri. Svatko od njih izlaže svoju priču, no istina koja se naposljetku ukazuje nema nikakve veze s nadnaravnim.

Ljubav i bijes solidna je kostimirana melodrama (na Pulskom festivalu 1978. nagrađeni su upravo kostimi Hasana Sučeskog), s dostatno zanimljivom fabulom da je gledatelj prati bez teškoća i više od četiri desetljeća nakon što je film snimljen. Posebno je intrigantno što se pedantno evocira razdoblje u kojem su se sve tri etničke cjeline nosile „po turski“, a razlikovale se tek po vjeri i običajima.

Uznemirujuća je scena u kojoj Ahmet Jusuf sa svojom družinom prepadne kuću na osami, u kojoj je samo žena s djetetom: dok jedan od njegovih ortaka siluje ženu, drugi puca u čelo njezinom malom sinu. Sjećanja na nedavne događaje u Bosni teško je potisnuti: u tim krajevima kao da se stoljećima tako živjelo.

 

Autor teksta: Nenad Polimac

 

Glumci &
Ekipa

Cjelokupna ekipa filma >

Scenarij

DOP

Original music

Costume design

Oblikovanje tona

Producer

Slični naslovi

  • 1967.
  • 94 min
  • Drama

Sakupljači perja

Pregled života, muka i ljubavi ravničarskih Roma, sakupljača perja.

  • 1986.
  • 87 min
  • Drama

San o ruži

Valent je radnik na noćnoj smjeni koji jedva uspijeva nahraniti svoju obitelj.