Povratak

Film Ljeto u školjci (1985.)

95 min

KRENI GLEDATI Ljeto u školjci

Uživaj u velikom izboru filmova i serija za samo 30 kn/mjesečno

Tomaž provodi svoje posljednje dječačko ljeto.

1985.

95 min

SD

Slovenia

Žanr

Komedija

Produkcija

Viba film

Tugo Štiglic, sin velikog slovenskog redatelja međunarodne reputacije Franceta Štiglica, debitirao je na filmu još sredinom pedesetih, u očevoj ratnoj drami Dolina miru, i kad je trebalo birati životni poziv, opredijelio se za kinematografiju. Najprije je bio asistent redatelja, ponekad ocu, ponekad i drugim filmašima, a kao samostalni redatelj debitirao je 1986., kad mu je bilo već četrdeset godina. Mudro se opredijelio za film za mladež, u Sloveniji se jako pazilo da na to filmovi koje odobravaju za produkciju budu žanrovski raznovrsni i to je Štiglic mlađi dobro iskoristio.  

Njegov protagonist je 12-godišnji Tomaž (David Sluga) koji provodi posljednje dane ljeta s majkom (Marjana Karner) u Piranu. Otac (Dare Valič) nije s njima, među njim i majkom vlada nesloga, što dječaka oneraspoloži, ali zato nalazi najboljeg prijatelja u očevom kompjutoru s kojim čak nauči i komunicirati. Sviđa mu se Milena (Kaja Štiglic), djevojka njegovih godina, a zahvaljujući njemu ujedinjuju se i dvije suprotstavljene grupe dječaka, jedni su iz Pirana, drugi iz Portoroža. Njihov je zajednički cilj pronaći lopova koji krade školjke s uzgajališta njihova zajedničkog prijatelja, postarijeg Luke (Boris Kralj) i ustanovljavaju da je to motociklistička banda koja „operira“ u okolici. Tek što je zaboravio na obiteljske razmirice, pogotovo zato što mu je Milena sve draža, a i pustolovine sa školjkama odvraćaju mu pažnju, njegovi se roditelji pomire, što za dječaka ima drastične posljedice. 

Film je u slovenskim kinima imao preko 55 tisuća posjetitelja, što je bio veliki uspjeh u razdoblju općeg pada gledanosti, a još ih je toliko skupio u drugim dijelovima Jugoslavije. Mala protagonistica Kaja Štiglic je redateljeva kći. Također, to je bilo prvi put da kompjutor igra tako važnu ulogu u jugoslavenskom filmu. 

Autor teksta: Nenad Polimac 

Slični naslovi

  • 1988.
  • 96 min
  • Komedija

Ljeto u školjci 2

Tomaž sada ima 15 godina, preselio se iz Pirana u Ljubljanu i pokušava na svaki način stupiti ...