Povratak

Film Let mrtve ptice (1973.)

88 min

KRENI GLEDATI Let mrtve ptice

Uživaj u velikom izboru filmova i serija za samo 30 kn/mjesečno

Priča o trojici braće koji pokušavaju preživjeti u neprijateljskom i melankoličnom slovenskom krajoliku.

1973.

88 min

35 mm

Slovenija

Žanr

Drama

Produkcija

Viba film

U „olovnim godinama“ koje su uslijedile nakon Karađorđeva, prvak crnog vala Živojin Pavlović vjerojatno bi bio prisiljen na dugogodišnju pauzu (na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti degradirali su ga sa statusa profesora režije na referenta za učila), no srećom u svim jugoslavenskim republikama nisu vrijedila ista pravila, za nepoćudne u Srbiji bilo je posla u Sloveniji, pogotovo što je njegovo Rdeče klasje  donijelo Zlatnu arenu toj kinematografiji. Asistent režije u tom filmu bio je publicist Branko Šömen, koji je Pavloviću ponudio svoj novi scenarij i taj je uistinu bio izvrstan.

Njegov je protagonist sredovječni Tjaš (Arnold Tovornik) iz slovenskog Prekomurja, koji se ponovno ženi za pristalu Aniku (Majda Grbac), no poput većine muškaraca iz tog kraja, mora u inozemstvo na rad, jer kod kuće mu nema opstanka. Od tamo se upravo vratio njegov mlađi brat Ferenc (Polde Bibič), koji stari mlin preuredi u gostionicu, ne drži puno do tradicije, a pokušava iskoristiti i Tjašovo odsustvo te obnoviti nekadašnju vezu s Anikom. Najmlađi Tunč (Rudi Kosmač) postao je veterinar djelomično stoga što životinje razumije bolje nego ljude, i on ima poseban odnos s Tjašovom ženom, ali je uvjeren da se svi problemi rješavaju kroz fizičku patnju. Kada se Tjaš vrati, dolazi do tragedije.

Pavlović je impresivno režirao Let mrtve ptice, film koji je slojevitiji i od Crvenog klasja, fascinantno je dočarao ugođaj Prekomurja, a njegov redateljski prosede najsličniji je češkom poetskom realizmu s kraja šezdesetih. Film je izbjegao bilo kakvu ideološku polemičnost, no unatoč tome je u Puli 1974. dobio samo Zlatnu arenu za scenarij i glavnu žensku ulogu (Grbac). To što je najbolje ostvarenje festivala u podjeli glavnih nagrada zaobiđeno u korist puno slabijih, postala je praksa karakteristična za to razdoblje.

 

Autor teksta: Nenad Polimac

Glumci &
Ekipa

Cjelokupna ekipa filma >

Scenarij

DOP

Original music

Costume design