Film Kosac (2014.)

98 min.

KRENI GLEDATI Kosac

Uživaj u velikom izboru filmova i serija za samo 30 kn/mjesečno

Tri priče koje se događaju u jednoj noći postupno grade sumornu sliku Ivinog života.

2014.

98 min.

FULL HD

Hrvatska

Žanr

Drama

Produkcija

Kinorama

Na festivalu u Karlovym Varyma 2014., magazin Variety predstavio je izbor svojih kritičara od deset filmova. Nisu to bila ostvarenja koja su osvajala nagrade u Cannesu ili Veneciji nego naprosto respektabilna ostvarenja međunarodne kinematografije koje ne biste smjeli zaobići ukoliko ste filmoljubac. Među njima su bili austrijski horor Laku noć mamice, kasnije zapaženo prikazivan u američkim kinima, zatim odličan bugarski Lekcija, a našlo se mjesta i za hrvatski film Kosac Zvonimira Jurića. Nije to bilo malo priznanje, jer unatoč tome što nije pobijedio u Puli (sve glavne nagrade pobrao je odlični Broj 55 Kristijana Milića), Kosac je prikazan na prestižnom međunarodnom festivalu u Torontu i posvuda pobrao odlične kritike.

Za njegovog redatelja prvi put smo čuli 1976. kada je osvojio Oktavijana na Danima hrvatskog filma za dokumentarni film Nebo iznad Osijeka. Rođen 1971. u tom gradu, snimio je o njemu još dva hvaljena dokumentarca, a zatim debitirao dugim igranim filmom Onaj koji će ostati neprimijećen, koji je, primjereno naslovu, doživio upravo takvu sudbinu. Njegova storija u triptihu Seks, piće i krvoproliće već je bila puno intrigantnija, poigravanje vremenom i likovima koje tragično završi, a pogotovo su impresivni bili snimci nogometnih navijača između svake priče, koje su gerilski zabilježili on i kolega Antonio Nuić. Prvi veliki uspjeh bio mu je ratna drama Crnci, u kojoj se u drugom planu nazirala neugodna osječka afera „Garaža“, potpisao ju je zajedno s kolegom Goranom Devićem i za nju dobio Zlatnu arenu za režiju u Puli te još niz nagrada ne samo u regiji nego i u svijetu. Sjajan kratki film Žuti mjesec s Lanom Barić i Marijom Škaričić prvo je bio dio omnibusa Zagrebačke priče, da bi se zatim kao samostalna cjelina probio na Berlinale u službeni program.

Kosac mu je najzrelije ostvarenje (scenarij je napisao s Jelenom Paljan) jer sjajno objedinjuje njegovo modernističko fabuliranje (priča čas prati jednog čas drugog protagonista, da bi se naposljetku opredijelila za nekog posve trećeg), a pritom je sve to uzbudljivo, posjeduje osebujan ugođaj i izvanredno je režirano.

U prvoj sceni nekoj se ženi (Mirjana Karanović) zaustavio auto noću na pustoj cesti, ostala je bez benzina, a u pomoć joj priskače traktorist (Ivo Gregurević) koji je tuda prolazio. Kada je doveze do benzinske pumpe, prodavač (Igor Kovač) je diskretno obavijesti da je njezin spasilac nekad bio osuđen zbog silovanja, no unatoč tome ona se ipak vraća u traktor. Što se kasnije događa vidjet ćete kad pogledate film, a to uistinu nećete požaliti.

 

Autor teksta: Nenad Polimac

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Glumci &
Ekipa

Cjelokupna ekipa filma >

Scenarij

DOP

Original music

Costume design

Oblikovanje tona

Producer

Slični naslovi

  • 2013.
  • 76 min
  • Drama

Hitac

Jedan slučajan hitac ispreplest će sudbine dviju mladih žena – Anite, inspektorice koja se sja...

  • 2013.
  • 86 min
  • Drama

Šuti

Može li se prekinuti nit zle sreće, nasilja i patnje duboko protkana kroz generacije jedne obi...