Film Kapetan Leši (1960.)

108 min

KRENI GLEDATI Kapetan Leši

Uživaj u velikom izboru filmova i serija za samo 30 kn/mjesečno

Hrabri kapetan Leši vodi jedinice KNOJ-a u pobjedu.

1960.

108 min

HD

Serbia

Žanr

Ratni

Produkcija

Slavija Film

Godine 1960., na Pulskom festivalu trijumfirao je Deveti krug Franceta Štiglica, no film Žike Mitrovića bio je rekorder po broju gledatelja u svim republikama tadašnje Jugoslavije.  

Neosporni vrhunac „jugoslavenskog vesterna“, film se, kao i Mitrovićev prvijenac Ešalon doktora M., odigrava na Kosovu, ovaj put u razdoblju neposredno nakon 2. svjetskog rata, kada se KNOJ-evci obračunavaju s ostacima balista, a glavni adut imao je u karizmatičnom junaku Ramizu Lešiju (Aleksandar Gavrić), 'poštenom' albanskom časniku, koji pokušava spasiti svog zabludjelog brata Ahmeta (Rainer Penkert) iz balističkog 'brloga'. Leši, pritom, nije nikakav čistunac, nego kurviš koji voli popiti i po svjetonazoru je tipičan 'macho' (što je odudaralo od socrealističkih standarda). Da bi se zadovoljilo sve dramske klišeje, za njime pate jedna čedna plavuša (Marija Tocinoski – Mitrovićevo otkriće iz makedonskog povijesnog spektakla Miss Stone) i jedna raspusna brineta (Zagrepčanka Selma Karlovac bila je u to doba već etablirana njemačka zvjezda, ali se tamo zvala Elma Karlowa), a koja će ga od njih dvije osvojiti, a koja će se za njega žrtvovati – nije teško pogoditi.  

Ramiza je glumio, dakako, Srbin (Aleksandar Gavrić postao je najpopularniji glumac tadašnje Jugoslavije zahvaljujući toj ulozi), svim albanskim glumcima imena na špici napisana su fonetski, međutim, teško je Mitroviću spočitavati  nacionalnu neosjetljivost, kad mu se film ionako odigravao u nestvarnom svijetu „jugoslavenskog vesterna“ (osobito je efektan obračun na Prokletijama u završnici, u kojem grubi pejzaž igra dramsku ulogu kao i slični prostori u filmovima Anthonyja Manna). Za vrlo finu fotografiju Branka Ivatovića zaslužan je i savjetnik za Eastmancolor Edmond Richard, pjesma kapetanu Lešiju, koju pjeva Selma Karlovac, bila je hit na radio stanicama, a zagrebački majstor Jules Radilović objavljivao je u Plavom vjesniku u nastavcima strip koji je doslovno slijedio radnju filma.  

Fenomen Kapetana Lešija bio je tako velik, da je 1962. snimljen Obračun, ponovno s Lešijem kao protagonistom (njegovu novu ljubav Aziru utjelovila je dostojanstvena Jelena Jovanović Žigon), koji je opet bio najveći hit godine, nadmašivši po ukupnom broju gledatelja čak i puno razvikaniju Kozaru Veljka Bulajića. Za razliku od mnogih nastavaka, ovo nije bio puki štanceraj, nego iznimno profesionalan uradak, što su tadašnji kritičari odbili priznati, zgražajući se što publika hrli na taj film, a kina u kojima igraju 'društveni događaji' poput hvaljenog Licem u lice Branka Bauera, obračuna s nesavršenostima samoupravne prakse, su poluprazna.   

 

Autor teksta: Nenad Polimac 

Glumci &
Ekipa

Cjelokupna ekipa filma >

Scenarij

DOP

Original music

Costume design

Producer

Slični naslovi

 • 1948.
 • 110 min
 • Ratni

Na svoji zemlji

Talijani su pred kapitulacijom, Nijemci već kontroliraju veći dio zemlje, ali partizani su sna...

 • 1964.
 • 92 min
 • Komedija

Ne joči, Peter

Dva partizana dobiju zadatak prenijeti troje djece iz opasnog područja u sigurni teritorij.

 • 1963.
 • 105 min
 • Ratni

Desant na Drvar

Početkom 1944. godine Hitler naređuje svom generalu Rendulichu da u najkraćem roku likvidira J...

 • 1983.
 • 134 min
 • Akcija

Veliki transport

Istiniti događaj iz Drugog svjetskog rata kada je Glavni štab narodno oslobodilačke vojske Voj...