Povratak

Film Kad dođe lav (1972.)

85 min

KRENI GLEDATI Kad dođe lav

Uživaj u velikom izboru filmova i serija za samo 30 kn/mjesečno

Mladić lavljeg srca se ne može odlučiti između dvije djevojke.

1972.

85 min

35 mm

Slovenia

Žanr

Komedija

Produkcija

Kinematografi

Boštjan Hladnik prošao je dugi put od svog hermetičnog prvijenca Ples v dežju pa do najvećeg komercijalnog uspjeha Maškarada (1971.) koji je zbog obilja erotskih prizora imao velik odjek na jugoslavenskoj sceni. Bez obzira što mu scene seksa nikad nisu bile osobiti problem, valjda je smatrao da je s tim filmom donekle pretjerao, pa je za naredno ostvarenje odabrao razmjerno komornu romantičnu komediju, koja je vrlo dobro prošla na pulskom festivalu, gdje je Hladnik u razmjerno jakoj konkurenciji izborio brončanu Arenu za režiju, a njegovo otkriće Marina Urbanc dobila je posebnu diplomu žirija. Budući da se oko nje stvorio poseban publicitet, možda je mogla dobiti i više, no festivalom je dominirala Božidarka Freit, vječna epizodistica i povremena manekenka, koja je napokon dobila ulogu po mjeri u Živoj istini Tomislava Radića i zasluženo nagrađena zlatnom Arenom.

Lav iz naslova Ko pride lev (1972.) je glavni junak (Marko Simčič), on je rođen u znaku Lava, a i sve što ima veze s tim životinjama blisko mu je. Po zanimanju je arhitekt, nije mu teško neprestano obilaziti centre za transfuziju krvi (on je dobrovoljno davatelj), a ljubavni život mu je itekako kompliciran. Naime, ima vezu s dvije mlade žene, jedna je Mihaela (Milena Dravić), melankolična medicinska sestra koja bi rado da je Lav malo ozbiljniji momak, s druga je Marijetica (Marina Urbanc), prpošna školarka s kojom mladić kao da prolazi iskušenja prve ljubavi (iako ih je imao već dosta). Te dvije žene emocionalni su stožer u njegovu kaotičnom životu, no pitanje je dokle. Mihaela se već pomalo umorila od čekanja da Lav napokon odraste, a s Marijeticom nikad ne zna na čemu je, hoće li ostaviti on nju ili ona njega.

Redateljska i glumačka zaigranost izvrsno odgovara frivolnom dramskom tonu filma, a isto kao i Maškarada, Ko pride lev napravljen je kao koprodukcija između ljubljanskog Viba filma i zagrebačkih Kinematografa.  

 

Autor teksta: Nenad Polimac

Glumci &
Ekipa

Cjelokupna ekipa filma >

Scenarij

DOP

Original music

Costume design