Povratak

Film Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo... (1976.)

66 min

KRENI GLEDATI Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo...

Uživaj u velikom izboru filmova i serija za samo 30 kn/mjesečno

Priča o nagrađivanom poljoprivredniku, čiji je san pronaći srodnu dušu koja bi se pristala udati za njega i živjeti na selu.

1976.

66 min

HD

Srbija

Žanr

Komedija

Duhoviti tekst Milana Nikolića Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo ekraniziran je 1976. godine u režiji Soje Jovanovića za RTV i odmah postao hit. Gotovo dvadeset godina kasnije, 1993., usuglašena kritika i publika proglasile su film najboljom srpskom Tv dramom svih vremena. Riječ je o rijetko duhovitoj romantičnoj komediji u kojoj dvoje ljudi koji bezuspješno traže ljubav, usprkos brojnim suprotnostima možda pronađu sreću jedno u drugome. S obzirom na to da se radnja odvija tijekom noći u vlaku i dana u autobusu možemo reći da se radi i o filmu ceste.

 

Prostodušni dobronamjerni seljak Milić Barjaktarević (Slobodan Đurić), uspješan je poljoprivrednik, višestruko nagrađivan za rekordna davanja svoga imanja u možda i najnerazvijenijem jugoslavenskome kraju. Jednog dana 70-ih godina prošlog stoljeća kreće na putovanje vlakom iz svog rodnog Stalaća kako bi primio najnovije priznanje. Sudbina je odlučila da u kupeu sjedne upravo nasuprot Borke (Milena Dravić), lijepe djevojke koja se nažalost doima vrlo nepristupačnom. Ona je gradska cura koja radi u računovodstvu, nenavikla na seosku prisnost sa strancima, pa na svaki njegov pokušaj razgovora prezrivo frkće. Ipak, kako njihovo putovanje napreduje ona sve teže odolijeva Milićevim iskrenim komplimentima i neposrednom humoru. Hoće li baš Borka prekinuti njegov nesretni niz i za razliku od ostalih djevojaka koje ga odbijaju, pristati otići na malo putovanje kao test za avanturu života, tj. brak?

 

Veliki uspjeh koji je postigao odmah nakon premijere, a i zub vremena kojemu je odolio, film duguje precizno napisanom tekstu i diskretnoj režiji, ali povrh svega sjajnim glumačkim izvedbama. Klasično uvjerljiva, iskusna Milena Dravić još jednom je pokazala zašto je se smatra najvećom divom jugoslavenskog filma. Ipak, prava zvijezda komedije je Slobodan Đurić. Igrati simpatičnog seljaka sklizak je teren koji lako može prerasti u lakrdiju. Upravo suprotno, njegova gluma prepuna promišljene empatije s likom, tjera nas da Milića zavolimo zbog njegove dobrote, ali i da nas zavede snažnom dozom privlačnosti i šarma. Blistava predviđanja za budućnost Đurićeve karijere nažalost su tragično prekinuta nedugo nakon snimanja filma kada je glumac izgubio život u prometnoj nesreći sa samo 32 godine zbog čega je ova uloga ostala jedna od najboljih u njegovoj karijeri i time još više dobila na važnosti.

 

Autor teksta: Marija Mlačić

Glumci &
Ekipa

Cjelokupna ekipa filma >

Scenarij

DOP

Original music

Costume design

Producer

Slični naslovi

  • 1968.
  • 93 min
  • Komedija

Quo vadis Živorade

Debela dobričina Živorad bi do kraja života mirno i zadovoljno živio na periferiji i maštao o ...

  • 2002.
  • 90 min
  • Komedija

Mrtav 'ladan

Centar radnje je mrtvi Deda kojeg njegovi unuci, Kiza i Lemi, pokušavaju odvesti vlakom do Vrš...