Povratak

Film Po isti poti se ne vračaj (1965.)

90 min

KRENI GLEDATI Po isti poti se ne vračaj

Uživaj u velikom izboru filmova i serija za samo 30 kn/mjesečno

Prvi slovenski film koji se pozabavio problemom Bosanaca koji dolaze na rad u Ljubljanu snimljen je 1965., što će postati česta tema te kinematografije nakon raspada Jugoslavije.

1965.

90 min

SD

Slovenia

Žanr

Drama

Produkcija

Viba film

Solidna, čvrsto strukturirana drama s dobrim glumačkim izvedbama započinje tučnjavom u mjesnoj gostionici i bijegom od policije njezinih protagonista, Mačora (Davor Antolić) i Abdua (Ljubiša Samardžić). Kad se uspiju skloniti na sigurno, započinju prisjećanja na razdoblje kad su stigli u Sloveniju i razloge zbog kojih su se uopće tamo našli. Mačor se odlučio doći jer mu je trebao novac za svadbu, a Slovenija mu je predstavljena kao obećana zemlja. Ubrzo se uvjerio da baš nije tako, a da je vjerojatno pogriješio, uvjerio se i kad mu je stigla u posjet zaručnica Ajša (Vesna Krajina), pa se moraju skrivati u baraci na gradilištu. Abdu (Ljubiša Samardžić) koketira sa Slovenkom Lenkom (Miranda Caharija), ona ga poziva da pomogne dovršiti kuću njezinih roditelja, međutim, majka joj strogo zabranjuje da se viđa s njim izvan radnog vremena. I ne samo ona, mjesni mladići ne ostavljaju ih na miru, njihove djevojke prevelika su dragocjenost za Bosance. Redatelj Jože Babič već se istaknuo provokativnim socijalnim dramama (Veselica u kojoj je Miha Baloh u ulozi razočaranog ratnog veterana promoviran u zvijezdu), a ova mu je samo učvrstila reputaciju. Scenarij je napisao beogradski glumac i redatelj Branko Pleša.

Gledanost filma u tamošnjim kinima bila je slaba, jedva nešto više od 5 tisuća gledatelja, kao da je to nešto što se slovenske publike ne tiče. Film je u Puli prikazan tek 1966., gdje je Babič dobio diplomu za režiju filma s aktualnom temom. Tih godina sezonski rad je postao zanimljivom temom, pa je Jadran film producirao film Čovik od svita Obrada Gluščevića s Borisom Dvornikom u glavnoj ulozi (1965.), djelomično na njemačkim lokacijama, a Branko Bauer režirao je Doći i ostati, po scenariju Ljubiše Kozomare i Gordana Mihića (također 1965.), u čijem su tematskom središtu sezonski radnici u Srbiji: potonji je nagrađen Srebrnom arenom u Puli.  

 

Autor teksta: Nenad Polimac 

 

Glumci &
Ekipa

Cjelokupna ekipa filma >

Scenarij

DOP

Original music

Costume design

Slični naslovi

  • 1997.
  • 90 min
  • Drama

Tri letnja dana

Život bosanskih izbjeglica u Srbiji tijekom ratnih godina.