Film Hajduk (1980.)

91 min.

KRENI GLEDATI Hajduk

Uživaj u velikom izboru filmova i serija za samo 30 kn/mjesečno

Poslije Prvog svjetskog rata dva prijatelja vraćaju se normalnim životima.

1980.

91 min.

HD

Srbija

Žanr

Drama

Produkcija

Film Danas

Aleksandar Petković jedan je od najboljih jugoslavenskih snimatelja koji je radio na nekim od najvažnijih filmova od početka karijere 60-tih sve do kraja života 2000. 'Hajduk' je jedan od tri filma koja je u tom periodu režirao i na koji je primijenio svo svoje filmsko iskustvo te kao direktora fotografije odabrao Tomislava Pintera, još jednu snimateljsku zvijezdu Jugoslavije. Ne čudi stoga što je riječ o iznimno estetski dotjeranom filmu u kojem pažljivo uhvaćeni i surovi krajolik igra vlastitu ulogu.

 

Krajem Prvog svjetskog rata vojnici se vraćaju kući i svojim svakodnevicama. Među njima je i Ivan Kondić kojeg igra izvrsni Svetozar Cvetković. Ovo je bila njegova prva filmska uloga, a odmah po dolasku na filmski festival u Pulu gdje je 'Hajduk' odlično primljen, lansirala ga je u nove zvijezde jugoslavenske kinematografije. Kondić dolazi u svoje malo selo i obitelji razdjeljuje ratni plijen. Riječ je o tek nekoliko bezvrijednih predmeta i fotografiji koja prikazuje njega i njegova ratnoga druga Topolca (Branislav Lečić) s kojim ga povezuje zajednička anegdota zbog koje su obojica dobila orden časti. Upravo taj orden spojit će opet prijatelje iako su okolnosti u kojima su se našli nakon rata posve različite. Dok Kondić postaje nadničar kojeg predradnik potkrada zbog čega ga fizički napada i završava u zatvoru, kapetan Topolac dolazi u grad kao šef lokalne policije. Kada čuje da uhićeni radnik među osobnim predmetima nosi orden, naredi da mu ga dovedu i shvaća da se njegov prijatelj uvalio u ozbiljne nevolje. Topolac je spreman pomoći mu koliko može i pokušati isposlovati da Kondić dobije što manju kaznu, ali već i prije suđenja on bježi iz zatvora skokom kroz prozor. U tom trenutku postaje odmetnik, hajduk. Ogorčen zbog nanesene nepravde ne odlazi predaleko već se skrasi na imanje lijepe udovice Jelene (Danica Maksimović) i od tu malo po malo uzvraća udarac svojim neprijateljima.

 

Film možemo nazvati epskim u doslovnome smislu jer upravo u maniri narodnoga epa slijepi lutalica prati sva događanja koja okružuju Kondića i od početka do kraja filma stvara o njemu pučku baladu. Time film tematizira dobro i zlo, pravo i pravdu. Dok je Topolac ispravan čovjek kojemu je rat donio čin i funkciju u državnoj službi koju marljivo obnaša, Kondić je prošao gore i naposljetku postao odmetnik, ali narod kroz pjesme i legende staje otvoreno na njegovu stranu. Hoće li jedan pregaziti čast dužnosti, a drugi ponos osvete kako bi izbjegli međusobni okršaj i hoće li prijateljstvo nadvladati nametnute razlike?

 

Autor teksta: Marija Mlačić

 

 

Glumci &
Ekipa

Cjelokupna ekipa filma >

Scenarij

DOP

Original music

Costume design

Oblikovanje tona

Producer

Slični naslovi

  • 1960.
  • 108 min
  • Ratni

Kapetan Leši

Hrabri kapetan Leši vodi jedinice KNOJ-a u pobjedu.

  • 1967.
  • 92 min
  • Drama

Mali vojnici

Nakon završetka Drugog svjetskog rata, plavi dječak stigne u sirotište za djecu partizana pogi...