Film Gosti iz galaksije (1981.)

82 min

KRENI GLEDATI Gosti iz galaksije

Uživaj u velikom izboru filmova i serija za samo 30 kn/mjesečno

Robert, hotelski recepcionar, koji ne drži puno do svog zaposlenja namjerava napisati ZF roman o androidima iz daleke galaksije.

1981.

82 min

HD

Hrvatska

Žanr

Obiteljski

Produkcija

Zagreb Film

Jedini hrvatski oskarovac Dušan Vuković (dobio ga je početkom 1962. za svoj kratki crtić Surogat) već je u svom prvom dugom igranom filmu Sedmi kontinent (1966.) koketirao sa znanstvenom fantastikom, ali vrlo blago, tako da su mu Gosti iz galaksije prvo pravo ZF ostvarenje, snimljeno u koprodukciji zagrebačkih poduzeća Zagreb film i Jadran film te čehoslovačkog studija Barrandov.

Njegov protagonist je Robert (Žarko Potočnjak), hotelski recepcionar, koji ne drži puno do svog zaposlenja i namjerava napisati ZF roman čiji bi protagonisti bili androidi iz daleke galaksije Arkana. Projekt bi odavno bio završen, no Roberta stalno ometaju njegova djevojka Biba (gošća iz Praga Lucié Žulova) i susjed Toni (Ljubiša Samardžić), po profesiji fotograf. Na Tonijev nagovor on u priču ubaci čudovište Mumua, kako bi privukao potencijalne čitatelje, no taj je zapravo simpatični vanzemaljac. Jedne noći ženski ga glas pozove na obližnji otok i tamo nalazi prave goste iz galaksije Arkana, Andru (Ksenija Prohaska), Targua (Rene Bitorajac) i Ulu (Jasminka Alić). Ispada da su odgovorili na njegov telepatski poziv, a njihova prisutnost izaziva pravu senzaciju u gradiću i otok postaje turistička senzacije. Sve dok Mumu ne naraste do neizmjernih proporcija i napravo pravi masakr u Robertovom hotelu.

Film je u nas izazvao ne malo čuđenje, budući da počinje kao benigni film za mladež, a u zadnjoj trećini ima scene u stilu Osmog putnika Ridleyja Scotta. U Puli nije dobio nikakvo priznanje, ali je zato odlično prolazio na festivalima znanstvene fantastike diljem svijeta, od Porta i Trsta, do Madrida, Cádiza i Bruxellesa. Uostalom, uz Vukotića je koscenarist Miloš Macourek, čehoslovački majstor humora, a Mumua je kreirao Jan Svankmajer, kasnije jedno od najvećih imena europske kinematografije. U novije doba zagrebačko-riječka producentska kuća Fox & His Friends izdala je originalnu glazbu Tomice Simovića na vinilu, što svjedoči o kultnom statusu filma i među novom generacijom gledatelja.

 

Autor teksta: Nenad Polimac

Glumci &
Ekipa

Cjelokupna ekipa filma >

Scenarij

DOP

Original music

Costume design

Oblikovanje tona

Producer

Slični naslovi

 • 1967. - 1968.
 • 5 - 10 min
 • Animirane serije

Profesor Baltazar - Sezona 1

Profesor Baltazar je hrvatska animirana humoristična serija snimana od 1967. do 1978. godine u...

 • 2019.
 • 25 min
 • Noir

Slice of Life

Slice of Life je originalni kratkometražni film znanstvene fantastike.

 • 1990. - 1991.
 • 23 -25 min
 • Animirane serije

Mali leteći medvjedići

Mjesto radnje je stoljetna šuma gdje ljudska noga nije nikada kročila, tamo je dom zajednice k...

 • 1961.
 • 10 min
 • Animirani filmovi

Surogat

Na morskoj plaži turist napuhuje i stvara čitav kamp od plastične mase.