Povratak

Film Gospođa ministarka (1989)

127 min

KRENI GLEDATI Gospođa ministarka

Uživaj u velikom izboru filmova i serija za samo 30 kn/mjesečno

Postavši suprugom ministra, Živka mijenja svoj dosadašnji način života i preobražava se u damu.

1989

127 min

HD

Srbija

Žanr

Komedija

Gospođa ministarka televizijska je studijska komedija RTV-a iz 1989. godine u režiji Zdravka Šotre s Milenom Dravić u glavnoj ulozi novopečene ministarke Živke Popović. Riječ je o istoimenoj adaptaciji kultnog dramskog teksta, odnosno “šale u 4 čina” čuvenog srpskog dramatičara, komediografa i romanopisca Branislava Nušića iz 1929. godine. Komedija je mnogo puta izvođena na kazališnim daskama diljem regije, zbog čega je ušla u pop kulturu bivše Jugoslavije.

Priča je smještena u Kraljevinu Srbiju s početka 20. stoljeća i prati suprugu činovnika zaposlenog u ministarstvu koji usred političkih previranja postane ministar. Do tada neostvarena sredovječna gospođa s određenim financijskim problemima, pretvara se u elegantnu, otmjenu damu, ministarku koja se vozi u fijakerima Beogradom, kupuje skupe haljine novostečenim novcem i raskalašeno se smije s ugrađenim zlatnim zubom. Opijena slavom u kuću uvodi nova pravila, udaje već udanu kći, neposlušnog sina šalje na igranje kod engleskog konzula, sređuje posao u službi fiktivnom ljubavniku. Nušić na komičan način opisuje njenu glad i ambiciju za slavom, moći i novcem kao i društvo koje je spremno dočekuje i prihvaća, pritom razmišljajući o svojim interesima i koristima.

U filmu glavnu junakinju dojmljivo utjelovljuje diva jugoslavenskog filma Milena Dravić. Svojom ekspresijom pokazuje svu raskoš Živkinih emocija koje se kreću u rasponu između depresivno-paničnih pa do euforično mahnitih te tako na istodobno uvjerljiv i komičan način nosi čitav film. Osim glavne junakinje u filmu imamo priliku pogledati čitavu lepezu komičnih nušićevskih likova koje igraju poznati srpski glumci koji nam otkrivaju društvenu strukturu toga doba satkanu, kao i danas, licemjernim moralom i sitnim interesima. Posebno se ističe glavni ministričin antagonist, neželjeni zet Čeda (Svetislav Goncić) koji sa Živkom igra nemilosrdnu utakmicu podmetanja i sramoćenja. Od sporednih uloga valjalo bi izdvojiti briljantnu minijaturu Dragomira Čumića u ulozi Pere Pisara, nižeg činovnika koji stalno posjećuje kuću ministrice ljubazno je moleći “da je ne zaboravi”, kao i pamtljivu rolu Dragana Nikolića kao fantomskog rođaka ministarke koji se u njenom domu pojavljuje nakon stečenog mandata, tražeći je pomoć premda ga nitko prije nikada nije vidio.

Iako napisana prije gotovo sto godina, u drugoj državi i političkom uređenju, nevjerojatno je i pomalo bolno koliko komedija iz današnje perspektivne djeluje suvremeno i gledatelju nepodnošljivo lako razmuljivo. Umišljeni likovi željni slave i ugleda spremni učiniti sve kako bi stekli moć u svojim malograđanskim sredinama podsjećaju nas na današnje predstavnike struktura vlasti, a primjerice scena u kojoj ministarka posjedne čitavu rodbinu kako bi joj redom porješavali mirovine, sredila diplome i zaposlenja, na afere koje svakodnevno čitamo u novinama.

 

 

Autor teksta: Marija Mlačić

Glumci &
Ekipa

Cjelokupna ekipa filma >