Povratak

Film Glumim, jesam (2018.)

105 min

KRENI GLEDATI Glumim, jesam

Uživaj u velikom izboru filmova i serija za samo 30 kn/mjesečno

Istražujući ulogu, glumac odluči napustiti glumu i početi živjeti život svog lika.

2018.

105 min

FULL HD

Slovenia

Žanr

Drama

Produkcija

Filmostovje

Triptih Glumim, jesam dosta je neobičan za standarde filmova u regiji, naime, sastoji se od tri priče u kojima glumci prekoračuju granice između fikcije i zbilje. U prvoj je to najlakše shvatljivo, jer glavna junakinja Lina (Luna Zimić Mijović iz filmova Jasmile Žbanić Grbavica i Na putu, a nastupila je i u Mladosti Paola Sorrentina) nema osobitog iskustva pred kamerama, ne voli ni od koga primati upute, pa ni od redatelja koji joj nudi ulogu (Senad Bašić), a kad među njima dolazi do razlaza, ona želi dokazati kako zapravo treba igrati kriminalku. U filmu je, naime, trebala utjeloviti djevojku izvan zakona, pa sad i u stvarnosti opljačka banku. Na njezinoj strani je vršnjak Ado (Amar Ćustović), spreman ju je braniti i po cijenu vlastite slobode, ali pitanje je ima li to smisla.

U drugoj priči renomirani kazališni glumac Niko (Gregor Zorc) dobije na filmu ulogu tipa s društvenog dna. Nije baš siguran hoće li u njoj biti uvjerljiv, pa se počne družiti s beskućnicima, no taj način života počinje mu se sviđati. Njegova supruga Mojca (Mojca Funkl) ne zna što joj se zbiva s mužem, ipak je on glumački veteran, a kad ga počne slijediti, gotovo nastrada.

Treća priča odigrava se među glumcima koji snimaju sapunice, Luka (Goran Bogdan) i Iva (Lana Barić) tako su neko vrijeme igrali ljubavni par, što je on izgleda shvatio suviše ozbiljno, a za nju je to bila samo uloga. Kad je počne salijetati i nakon završetka snimanja, gotovo ugrozi njezin i svoj brak.

U pitanju je slovensko-hrvatska koprodukcija, prva priča odigrava se u Sarajevu, druga u Ljubljani, a treća između Primorja i Zagreba. Faktura fotografije je crno-bijela, glumci su vrlo dobri, no prva dramska cjelina je najdojmljivija. Redatelj Miroslav Mandić počeo je karijeru u Sarajevu, radio na kultnoj satiričnoj seriji Top lista nadrealista, film Život radnika bio mu je dosta zapažen na Pulskom festivalu 1987., no tijekom rata preselio se u Ljubljanu i održavao stvaralački kontinuitet televizijskim i filmskim angažmanima.

 

Autor teksta: Nenad Polimac

 

Glumci &
Ekipa

Cjelokupna ekipa filma >

Scenarij

DOP

Costume design

Slični naslovi

  • 2013.
  • 76 min
  • Drama

Hitac

Jedan slučajan hitac ispreplest će sudbine dviju mladih žena – Anite, inspektorice koja se sja...

  • 2016.
  • 102 min
  • Komedija

Sve najbolje

Priča o usamljenosti i potrazi za ljubavlju.