Povratak

Film Ekipa (2019.)

96 min

KRENI GLEDATI Ekipa

Uživaj u velikom izboru filmova i serija za samo 30 kn/mjesečno

Popularni nogometaš Zdravko riskira sve uplevši se s beogradskim podzemljem.

2019.

96 min

FULL HD

Srbija

Žanr

Komedija

U srpskim kinima prvijenac Marka Sopića Ekipa skupio je krajem prošle godine 70 tisuća gledatelja, što je vrlo dobar rezultat za film koji je nastajao teško i snimao se u dijelovima, kad je producent uspio skupiti dovoljno sredstava za nastavak rada. Pomogao ga je dotacijama i Filmski centar Srbije, jer mu je jedan od ciljeva profiliranje žanrovskog filma za publiku, no to je uostalom praksa i nekih drugih filmskih centara u regiji, ponajprije Hrvatskog audiovizualnog centra.

Već iz izlaganja fabule jasno je kome je Ekipa usmjerena, starijim tinejdžerima i gledateljima koji su tek prešli dvadesetu. Glavni junak je Zdravko (Marko Ćosić), nogometaš Partizana, koji se ne može pohvaliti suviše razumnim životnim potezima, inače ne bi bio u dugovima i odbijao unosne ponude menadžera mafijaške reputacije. Nakon jedne uspješne utakmice, odlazi sa svojim prijateljima, među kojima je i njegov rođak Klupa (Andrija Milošević), inače strasni navijač Crvene Zvezde, u noćni provod i tom prilikom upozna Talijanku Ninu (Ivana Dudić), curu po svojoj mjeri. Te noći, međutim, treba vratiti dug Skaretu (Dragan Jovanović), koji s njim uzaludno pokušava potpisati ugovor, a za vratom im je i opasni Deki BMW (Miloš Timotijević), ako treba spreman i na ubojstvo.

Film je podijeljen na poglavlja, što je vrlo razumno zbog kaotične produkcije, tako da vas toliko ne smeta što se pojedine cjeline jako razlikuju. Sve počinje kao razmjerno benigna komedija, da bi se prema završnici uveli elementi ozbiljnog krimića, pogotovo kad Talijanka Nina bude zadržana kao polog dok Zdravko ne vrati dug. Dotad ima dovoljno signala da to nije samo zafrkancija i da bi se Nina mogla loše provesti ukoliko njezina simpatija ne pronađe novac. Glavni glumac ujedno je scenarist i producent, pa ne znamo kome zapravo dugujemo obilje filmskih citata, kako iz Prave romanse Tonyja Scotta i Quentina Tarantina tako i krimića Guya Ritchiea. U svakom slučaju to nije mana nego vrlina Ekipe.

 

Autor teksta: Nenad Polimac

 

Slični naslovi

  • 1992.
  • 98 min
  • Komedija

Mi nismo anđeli

Anđeo i vrag bore se oko duše beogradskog plejboja s kojim zatrudni mlada djevojka.

  • 1968.
  • 93 min
  • Komedija

Quo vadis Živorade

Debela dobričina Živorad bi do kraja života mirno i zadovoljno živio na periferiji i maštao o ...

  • 2002.
  • 90 min
  • Komedija

Mrtav 'ladan

Centar radnje je mrtvi Deda kojeg njegovi unuci, Kiza i Lemi, pokušavaju odvesti vlakom do Vrš...