Film Dvoboj za troje (1996.)

51 min

KRENI GLEDATI Dvoboj za troje

Uživaj u velikom izboru filmova i serija za samo 30 kn/mjesečno

Razvedeni par dobiva oproštajnu VHS kasetu od svog sina koji se dobrovoljno pridružio vojnim snagama u Bosni. Tek tada shvaćaju potpunu uzaludnost svojih života.

1996.

51 min

HD

Srbija

Žanr

Komedija

Jedino što spaja dvoje ljudi koji su se razveli prije više desetaka godina, njihova je ljubav prema sinu Igoru kojeg su dobili u svom kratkom braku. Svatko ga voli na svoj način, to je sigurno, tako da jedina zajednička stvar ostaje zauvijek i sjeme razdora među njima, ili kako kaže glavna junakinja humorne drame Dvoboj za troje, “joj što mrzim da imam dete sa muškarcem!”

 

Film započinje tamo gdje i završava, gdje se odvija u cijelosti, u malom gradskom stanu u Beogradu u kojem sjedi i u prazno gleda žena srednjih godina (Milena Dravić). U njega bez kucanja ulazi muškarac, njen vršnjak (Dragan Nikolić) koji je upozorava kako bi je netko u vremenima u kojima žive lako mogao opljačkati ne bude li se zaključavala. Devedesete su godine, a Srbija je u ratu, s radija u pozadini čujemo izvještaje s bojišnice, kao i s mirovnih konferencija, na koje dvojac u prostoriji ne obraća pozornost. Njih dvoje nisu više par iako su to nekoć bili, a on je došao samo da posjeti svoga sina (Dragan Jovanović). Igor nije kući, a njegova majka izbjegava reći gdje je i kada će se vratiti. Naposljetku joj 'izleti' da je njegov otac kriv što je otišao u rat u Bosnu i tako otkrivamo čemu prazan pogled i napetost u sobi. Prije odlaska ostavio je svojim roditeljima 'patetičnu' poruku, snimku na VHS kazeti koju puštaju na televiziji i tada ga kao gledatelji jedino imamo priliku vidjeti. Van ove male disfunkcionalne tročlane obitelji nema drugih likova osim susjede Dare (Olivera Marković) koja poznaje svačije navike i tajne te je, premda sporedna po važnosti u filmu, zapravo svojevrsni intrigant radnje.

 

Svoj tekst autorica Mirjana Ojdanić opisala je kao realističnu komediju apsurda u kojoj suprotstavlja odlično nijansirane glavne likove - gradsku ženu, novinarku i feministkinju koja se loše snalazi u novom divljem svijetu jer se grozi oružja, a posebno rata, s muškarcem seoskog podrijetla, brđaninom kako ga ona vrijeđa, kojeg rat na neki način i uzbuđuje iako se pravda urođenim pragmatizmom. Svađa koja nastaje između bivših supružnika prelazi u konflikt svjetonazora, klasnog podrijetla i u konačnici spolova, a gradi se na britkim dosjetkama s obje strane ratišta maloga stana.

 

Redatelj Predrag Velinović uspješno se poigrao sa skučenim prostorom, ali najveći doprinos TV Drami prvi put prikazanoj 1996. dala je briljantna glumačka postava. Dravić i Nikolić, supružnici i u stvarnome životu, potpuno su realistično odigrali ples ljubavi i prezira, a Olivera Marković fantastično balansira između iritantnosti zbog koje želimo da je što prije izbace iz stana i 'dobrosusjedske informiranosti' radi čega jedva čekamo da se vrati i ispriča nam sve što zna.

 

Autor teksta: Marija Mlačić

Glumci &
Ekipa

Cjelokupna ekipa filma >

Scenarij

DOP

Original music

Costume design

Producer

Slični naslovi

  • 1997.
  • 90 min
  • Drama

Tri letnja dana

Život bosanskih izbjeglica u Srbiji tijekom ratnih godina.