Povratak

Film Dolina mira (1956.)

82 min

KRENI GLEDATI Dolina mira

Uživaj u velikom izboru filmova i serija za samo 30 kn/mjesečno

Dječak i djevojčica ostanu bez obitelji za vrijeme bombardiranja.

1956.

82 min

35 mm

Slovenija

Žanr

Ratni

Produkcija

Triglav film

Slovenski redatelj France Štiglic po drugi put se uspio probiti u službeni program Canneskog festivala (prvi put sa svojim debitantskim filmom Na svoji zemlji). Ovaj put je imao neusporedivo elaboriranije ostvarenje, a i pacifističku temu koja je tih godina iznimno dobro kotirala u svjetskoj kinematografiji.

I u ovom se filmu radnja odigrava za Drugog svjetskog rata, u malom slovenskom mjesta koje strada od napada američkih bombardera. Tom prigodom bez roditelja ostanu mali Marko (redateljev sin Tugo Štiglic) i djevojčica Lotti njemačkog podrijetla (Eveline Wohlfeiler), koji završe u tamošnjem sirotištu. Lotti priča Marku da je čula za „dolinu mira“, kraj gdje uopće nema rata, i odluče pobjeći kako bi je pronašli. Usput ih sudbina poveže s američkim padobrancem, koji se uspio spasiti iz srušenog aviona: on im pomaže da ih ne uhvate njemački vojnici i priključuje se njihovoj potrazi za utopijskim mjestom.

Neobično je da je u Cannesu 1956. film nagrađen za najbolju mušku ulogu, dobio ju je John Kitzmiller, poznat po filmu Alberta Lattuade Bez milosti, ali je zato nešto kasnije na lokalnom Pulskom festivalu ostao bez važnijih priznanja: dobio je samo specijalnu diplomu i Zlatnu medalju „Arena“ (Kitzmiller i Wohlfeiler) te nagradu za scenografiju (Ivo Spinčić), no znakovito je da su se dva filma s najviše nagrada, Ne okreći se sine Branka Bauera i Veliki i mali Vladimira Pogačića, bavila upravo odnosima djece i odraslih u Drugom svjetskom ratu, i to s jakim domaćim pečatom. Valjda je to presudilo da Dolina miru, koja je istom problemu pristupila kozmopolitski, ostane u drugom planu, unatoč tome što je imao naglašeno jugoslavenski karakter. Montirala ga je vrsna hrvatska profesionalka Radojka Ivančević (kasnije Tanhofer). Film je inače 2016. uvršten u program „Cannes Classic“ u restauriranoj verziji.

 

Autor teksta: Nenad Polimac

Glumci &
Ekipa

Cjelokupna ekipa filma >

Scenarij

DOP

Original music

Costume design

Slični naslovi

  • 1964.
  • 92 min
  • Komedija

Ne joči, Peter

Dva partizana dobiju zadatak prenijeti troje djece iz opasnog područja u sigurni teritorij.