Povratak

Film Đuka Begović (1991.)

102 min

KRENI GLEDATI Đuka Begović

Uživaj u velikom izboru filmova i serija za samo 30 kn/mjesečno

Nakon trinaest godina zatvora, Đuka Begović se vraća kući svome selu u Slavoniji.

1991.

102 min

HD

Hrvatska

Žanr

Drama

Produkcija

Zagreb Film

Vjeran pričama iz slavonskog podneblja, Branko Schmidt (debitirao zapaženom ratnom dramom Sokol ga nije volio) za svoj drugi film odabrao je jedini roman prerano preminulog Ivana Kozarca, rođenog u Vinkovcima, gdje je i umro 1910., od tada teško izlječive tuberkuloze, kad je imao samo 25 godina. Spomenuti roman Đuka Begović objavljen mu je posthumno u Zagrebu, ali je vrlo brzo postao klasično ostvarenje hrvatske književnosti. 

Schmidta je privukao Đuka Begović zbog slojevitih likova koje je teško bilo svesti na pozitivce i negativce. Za suradnika na scenariju uzeo je Fabijana Šovagovića, koji igra drugu glavnu mušku ulogu, a već su u Sokolu naučili što mogu jedan od drugoga očekivati. Razlika od prethodnog filma je u tome što se ovaj novi odigrava na prijelazu 19. u 20. stoljeće, kad su seoska gospodarstva propadala zbog prodora kapitalizma, čemu se raspikuće poput Đuke (glumi ga Slobodan Ćustić, zvijezda nagrađivanog filma Ademira Kenovića Kuduz) i njegova oca Šime (Šovagović) nisu mogli prilagoditi.  

Radnja započinje po izlasku naslovnog junaka iz zatvora, gdje je odležao 13 godina zbog ubojstva: tu je i bitna razlika između filma i romana, u potonjem Đuka ima četrdeset godina kad izlazi na slobodu, robijao je punih 13 godina, a u knjizi je to 30-godišnjak koji je u zatvoru proveo 4 godine. Schmidtu i Šovagoviću ovo se činilo logičnije, jer Kozarac je bio premlad da realno pozicionira glavnog junaka. Đuka se nakon izdržane kazne vraća u rodno mjesto, uvjeren da je u stanju živjeti puno drukčije nego prije odlaska u zatvor, želi se brinuti za kćerkicu Smilju (Nataša Ralijan), obnoviti zapušteno imanje, ali demoni prošlosti ne daju mu mira. U flashbackovima doznajemo sve o njegovim prijašnjim dogodovštinama, koje ostavljaju mučan dojam. 

Film je trebao imati premijeru na prvom Pulskom festivalu u samostalnoj Hrvatskoj 1991., no taj nije održan zbog sve žešćih ratnih zbivanja. Prikazan je tek godinu kasnije, ali je dobio jedino nagradu za masku (Snježana Tomljanović i Halid Redžebašić), iako je najviše hvaljena vrlo estetizirana fotografija Gorana Trbuljaka, koja je pomalo odudarala od mračnog tona priče.  

 

Autor teksta: Nenad Polimac 

Glumci &
Ekipa

Cjelokupna ekipa filma >

Scenarij

DOP

Original music

Costume design

Oblikovanje tona

Producer

Slični naslovi

  • 1988.
  • 86 min
  • Drama

Sokol ga nije volio

Film počinje u slavonskom selu Ladimirevci, kotar Valpovo, 1943. godine, treće godine Drugog s...

  • 1986.
  • 87 min
  • Drama

San o ruži

Valent je radnik na noćnoj smjeni koji jedva uspijeva nahraniti svoju obitelj.