Povratak

Film Diverzanti (1967.)

81 min

KRENI GLEDATI Diverzanti

Uživaj u velikom izboru filmova i serija za samo 30 kn/mjesečno

Osam partizanskih vojnika zaputi se na naizgled samoubilačku misiju.

1967.

81 min

FULL HD

Bosna i Hercegovina

Žanr

Ratni

Produkcija

Bosna Film

Znakovito je da je 1967., na – po sudu mnogih – najboljem Pulskom festivalu (tek da pobrojimo najvažnije sudionike – Skupljači perja Aleksandra Petrovića, Buđenje pacova Živojina Pavlovića, Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT Dušana Makavejeva, Kaja, ubit ću te! Vatroslava Mimice, Breza Ante Babaje, Na papirnatih avionih Matjaža Klopčiča) nagradu publike u Areni odnio ovaj ratni akcić, napravljen s razmjerno skromnim budžetom i crno-bijelom fotografijom. Hajrudin Šiba Krvavac, koji je prije toga s Gojkom Šipovcem potpisao ratni triptih Vrtlog (1964.), već je u svom prvom samostalnom dugom filmu uveo motive koje će ponavljati i u kasnijim ostvarenjima (npr. presvlačenje uniformi, što znači i mijenjanje identiteta), ali po redateljskom prosedeu to je već vrlo ozbiljno žanrovsko ostvarenje, preteča kasnijih hitova Most, Valter brani Sarajevo i Partizanska eskadrila.

Za 2. svjetskog rata, negdje na teritoriju Bosne i Hercegovine, partizanski pokret ima velikih problema s njemačkim borbenim zrakoplovima koji uzlijeću s obližnjeg aerodroma. Unatoč tome što je taj dobro zaštićen, partizani se odlučuju na samoubilački pothvat i šalju osmoricu diverzanata kako bi uništili ne samo aerodrom nego i avione koji čekaju na novu misiju. Među njima su Korčagin (Velimir Bata Živojinović), Šarac (Ljubiša Samardžić), Gavran (Jovan Janićijević), Pavle (Husein Čokić) i Nusret (Zaim Muzaferija), a veliko iznenađenje im je Doktor (Rade Marković), kojem njemačka uniforma stoji kao salivena.

Krvavac je snimao na lokacijama na kojima su se uistinu vodile ratne operacije, no važnije je što je prvi put profilirao Živojinovića i Samardžića kao akcijski tandem. Film je otkupljen i za mnoge svjetske kino-mreže, što je prvenstveno redateljeva zasluga, jer je pregnantno i pregledno izložio uzbudljivu radnju u samo 80 minuta.

 

Autor teksta: Nenad Polimac

 

Glumci &
Ekipa

Cjelokupna ekipa filma >

Scenarij

DOP

Original music

Costume design

Producer

Slični naslovi

  • 1974.
  • 90 min
  • Ratni

Partizani

U drugom svjetskom ratu, mlada Židovka, tražeći svoju obitelj, prepoznaje u komandantu židovsk...

  • 1963.
  • 105 min
  • Ratni

Desant na Drvar

Početkom 1944. godine Hitler naređuje svom generalu Rendulichu da u najkraćem roku likvidira J...

  • 1983.
  • 134 min
  • Akcija

Veliki transport

Istiniti događaj iz Drugog svjetskog rata kada je Glavni štab narodno oslobodilačke vojske Voj...