Film Desant na Drvar (1963.)

105 min

KRENI GLEDATI Desant na Drvar

Uživaj u velikom izboru filmova i serija za samo 30 kn/mjesečno

Početkom 1944. godine Hitler naređuje svom generalu Rendulichu da u najkraćem roku likvidira Josipa Broza Tita i ustanički pokret u Jugoslaviji, koji za Nijemce predstavlja stalnu opasnost.

1963.

105 min

HD

Srbija, Bosna i Hercegovina

Žanr

Ratni

Produkcija

Avala Film

Fadil Hadžić pokazao je popriličnu hrabrost kada je s razmjerno skromnim financijskim sredstvima odlučio napraviti partizanski spektakl, i to o „Sedmoj neprijateljskoj ofanzivi“ ili „Operaciji Konjićev skok“, kojom su Nijemci pokušali likvidirati Josipa Broza Tita, vođu partizanskog ustanka. Doznali su da se krije sa svojim štabom u jednoj od pećina u Drvaru te ga zaskočili dobro pripremljenom akcijom, povjerenom generalu Rendulichu (Maks Furijan). Bližila se proslava Titovog rođendana, pa su očekivali manju opreznost kod svojih neprijatelja, no naposljetku se čitav manevar izjalovio.  

Hadžić je srećom imao spretan koncept, odlučio je pomiješati dokumentarne i igrane dijelove, tako da je dosta pedantno uspio izložiti priču Desanta na Drvar (1963.), za koji je scenarij napisao s beogradskim književnikom Borom Ćosićem. Likova je u filmu zapravo malo, uz spomenutog Rendulića tu su partizan Milan (Ljubiša Samardžić), njegov stariji prijatelj Vasina (Pavle Vuisić), zadužen za humorne dijelove, Milanova sestra Lepa (Marija Lojk) i američki fotoreporter Charlie (Franek Trefalt). Svaki od njih iznese jednu važnu dramsku dionicu, a pogotovo je efektna ona u kojoj njemački fotografi nastoje natjerati zarobljenu Lepu da digne ruke u zrak kao znak predaje, a ona ih uporno spušta: taj dio Hadžić insertira s pravim ratnim fotografijama uhvaćene partizanke. 

Hadžić to nije izravno ustvrdio, ali napomenuo je da su mu kolege koji su već radili takvu vrstu filmova (to je mogao biti jedino Veljko Bulajić, koji je 1962. snimio Kozaru) napravili lošu reklamu kod Tita, tvrdeći da on trivijalizira narodnooslobodilačku borbu. Tito je, međutim, pogledao taj film i mu se jako dopao, kao i publici koja ga je prometnula u jedan od najvećih hitova godine. Redatelj se nadao da će predsjednik uspjeti pogledati još jednom film u pulskoj Areni, ali izbio je potres u Skopju i on je morao zaobići Pulu. Na samom festivalu Desant na Drvar dobio je posebnu diplomu za produkciju, a izdvojena je i uloga Maksa Furjana. 

 

Autor teksta: Nenad Polimac 

Glumci &
Ekipa

Cjelokupna ekipa filma >

Scenarij

DOP

Original music

Costume design