Povratak

Film Čudna noć (1990.)

92 min.

KRENI GLEDATI Čudna noć

Uživaj u velikom izboru filmova i serija za samo 30 kn/mjesečno

Dva para pokušavaju riješiti ljubavne probleme.

1990.

92 min.

HD

Srbija

Žanr

Drama

Produkcija

Avala Film

Okosnica filma 'Čudna noć' Milana Jelića iz 1990. vrti se oko dva para. Njihovi odnosi su nategnuti do nesretni, ali već iz uvodne špice u kojoj mlada reporterka izvještava s ulica Beograda nam je jasno da u gradu ljudi generalno nisu zadovoljni, a glavni problem čini prostor kojeg nema dovoljno. Nedostatak mjesta guši stanovnike i dok oni mlađe generacije jedva čekaju pobjeći o roditelja, stariji ljubomorno čuvaju ono što su stekli – od pridošlica, pa čak i od svoje djece.

 

Sanja (Olivera Ježina) i Vlada (Milan Štrljić) mladi su bračni par s malim djetetom za koje se u potpunosti brine ona, a on je konstantno ponižava jer je nakon što je odustala od inozemne karijere u pjevanju ostala osuđena na njega, njegov stan i njegov mali nebitni orkestar. Život im dodatno komplicira useljenje njene majke (Milena Dravić) koja pati od duševnih bolesti i stoga ne smije boraviti sama kako si ne bi učinila nešto nažao. Drugi par čine neuspješni student veterine Igor (Predrag Bjelac) i odvjetnica Milja (Rialda Kadrić) koja ga pokušava nagovoriti na brak, ali problem je opet privatni prostor. Jedini izbor koji imaju je između života s njegovim ili njenim roditeljima. U gradskome parku Igor šeta psa, a Sanja vozi kolica sa svojom djevojčicom Mašom zbog čega često upadaju u sukob. Međutim iz njega će se izroditi strast, a od straha da će njen život postati prazan i promašen ona se upušta u aferu i pokušaj bijega iz nesretnoga braka. Svi odnosi, čak i oni koji bi trebali biti nježni kao što je slučaj kod novih romansi, izrazito su grubi, gotovo nasilni što ukazuje na društveni problem rastuće agresije uoči nadolazećeg rata. Čini se kao da svatko od likova radije bira vlastitu nesreću, samo ako to znači da će sebi bliske ljude učiniti jadnijima nego što je sam.

 

Jelić je karijeru započeo kao glumac, da bi se ubrzo počeo baviti dramaturgijom i naposljetku režijom. Njegovi filmovi sve od debitantskog 'Bubašintera' iz 1971. uglavnom su komedije o malim ljudima koje su stjecale blagonaklonost kritike, a kod publike su osvajale rekordnu gledanost u kinima. Baš kao i u humorističnim filmovima i dramu 'Čudna noć' odlikuje scenaristička jasnoća, pa premda u trenucima mračnija nego ostatak njegovog opusa ipak povremeno nasmije i svakako zabavlja svakog gledatelja.

 

Autor teksta: Marija Mlačić

Glumci &
Ekipa

Cjelokupna ekipa filma >

Scenarij

DOP

Original music

Costume design

Oblikovanje tona