Povratak

Film Crveni boogie (1982.)

80 min

KRENI GLEDATI Crveni boogie

Uživaj u velikom izboru filmova i serija za samo 30 kn/mjesečno

Grupa glazbenika putuje po naseljima kako bi podigli moral u vremenu petoljetki.

1982.

80 min

SD

Slovenia

Žanr

Drama

Produkcija

Viba film

Renomirani direktor fotografije Karpo Godina pokazao se i kao zanimljiv redatelj (još krajem šezdesetih pripadao je eliti filmskih amatera) svojim prvijencem Splav Meduze, da bi uspjeh postigao i svojim narednim ostvarenjem Rdeči boogie ili Kaj ti je deklica (1982.). Nije mogao odoljeti intrigantnom scenariju Branka Sömena, tragikomičnoj priči o nasilnim metodama agitpropa, kojima se mlade nastajalo održati na putu socijalizma. Za svaki slučaj, povremeno je uskakao kao snimatelj, ali glavninu posla obavio je Vilko Filač, „praški đak“, koji se istakao svojim doprinosom u debitantskom filmu Emira Kusturice Sjećaš li se, Dolly Bell.    

Radnja se, dakako, odigrava u poratnim godinama i državna radio stanica okupila je sastav koji će „dizati moral“ u kolhozima, radnim akcijama i najrazličitijim izgradnjama. Dogovor je da sviraju narodnu glazbu, kako je i primjereno, no mlade svirače puno više zanima jazz i zbog toga neprestano dolaze u sukob s pretpostavljenima. Ni oni baš nisu jedinstveni, ima onih koji žele dokazati vjernost novom poretku, tzv. ideoloških komesara, ali i glazbenika zaluđenih novim zvukom. Prilika je to i za puno erotskih pustolovina, u čemu prednjači Maks (Boris Cavazza), a ni njegove kolege ne zaostaju u tom pogledu. Problem je što „narodnjaci“ nikoga ne zanimaju, pogotovo kad nalete na gradsku mladež, a i oni ih sviraju preko volje, no jazz ima neusporedivo zahvalniju publiku, unatoč tome što nakon svake takve svirke moraju ići na političko „ribanje“.  

Humorne i tragične zgode se izmjenjuju, ove potonje kad netko pokuša pobjeći u Austriju ili Italiju, no u cjelini, ispada da država nije napravila dobar potez kada se odlučila na eksperiment s glazbenicima. Film je dobro primljen, u Puli je prikazan 1963., gdje je dobio nagradu kritike „Milton Manaki“, a zahvaljujući neobičnoj temi izazvao je pažnju i izvan Slovenije.  

 

Autor teksta: Nenad Polimac 

Glumci &
Ekipa

Cjelokupna ekipa filma >

DOP

Original music

Costume design