Povratak

Film Crnci (2009.)

75 min

KRENI GLEDATI Crnci

Uživaj u velikom izboru filmova i serija za samo 30 kn/mjesečno

Tražeći neprijatelja, pronašli su ga gdje su najmanje očekivali, u sebi.

2009.

75 min

FULL HD

Hrvatska

Žanr

Drama

Produkcija

Kinorama

Film Crnci (2009.), koji su zajednički režirali Zvonimir Jurić i nagrađivani dokumentarist Goran Dević, počinje zapravo od kraja. Vod Hrvatske vojske zvan Crnci (nose crne kombinezone) među svojim ovlaštenjima ima i obračun s tzv. petom kolonom, što često rezultira potpunim bezakonjem. Vodi ga Ivo (Ivo Gregurević), iskusni ratnik, a u njemu su još Franjo (Franjo Dijak), Darko (Rakan Rushaidat) i Šaran (Nikša Butijer), dok je prinova Barišić (Krešimir Mikić). Potonji je posebno nervozan, jer uopće nije miner kao što je tvrdio, o tom poslu nema pojma, prijavio se za akciju samo zato da se izvuče iz zatvora. Odnosi u vodu su zaoštreni, Ivo načelno želi izvući s „ničije zemlje“ tijela trojice pripadnika HV-a, a usput bi digao u zrak obližnju branu i naštetio neprijatelju, usprkos tome što je potpisano primirje i takve su akcije najstrože zabranjene. Njegovi vojnici to znaju i zato su odnosi među njima pred krahom.

Radnja se vraća unatrag, spominje se izvjesna „garaža“ u kojoj se navodno ubijalo, o tome svjedoče i krvavi zidovi u podrumu zapovjedne zgrade: posebno je Franjo ozbiljno traumatiziran i govori Ivi kako ne dolazi u obzir da ga natjera na nekadašnja zlodjela, zbog kojih je i postao narkoman. Ivu s „garažom“ suočava i vlastita supruga, koja je s njihovim djetetom odselila u Rovinj. On je pokušava smiriti, tvrdi da su sve to izmišljotine, no nije baš uvjerljiv.

Crnci su inspirirani zločinima nad srpskim civilima u ratnom Osijeku, to jest aferama „Selotejp“ i „Garaža“, zbog kojih je Branimir Glavaš, najmoćniji čovjek tog kraja, morao u izgnanstvo u BiH. Film je minimalistički postavljen, u njemu umiru samo pripadnici Crnaca, ali prevladava dojam neugode, kao da se zločin zauvijek nastanio u dušama protagonista. Na Pulskom festivalu dobio je Zlatnu arenu za režiju i sporednu mušku ulogu, na ljubljanskom LIFFE-u i beogradskom Festivalu autorskog filma ovjenčan je Grand Prixom, a pobijedio je ili ubrao važna odličja na još nekoliko međunarodnih filmskih smotri. Po sudu mnogih, to je jedno od najboljih ostvarenja hrvatske kinematografije tijekom posljednja dva desetljeća.

 

Autor teksta: Nenad Polimac

 

Glumci &
Ekipa

Cjelokupna ekipa filma >

Scenarij

DOP

Original music

Costume design

Oblikovanje tona

Producer

Slični naslovi

  • 1988.
  • 86 min
  • Drama

Sokol ga nije volio

Film počinje u slavonskom selu Ladimirevci, kotar Valpovo, 1943. godine, treće godine Drugog s...