Film Crna Marija (1986.)

95 min.

KRENI GLEDATI Crna Marija

Uživaj u velikom izboru filmova i serija za samo 30 kn/mjesečno

Poznata rok grupa poslije smrti svog vođe zapada u kreativnu i financijsku krizu.

1986.

95 min.

HD

Srbija

Žanr

Mjuzikl

Produkcija

Delta Video

'Crna Marija' redatelja Milana Živkovića jugoslavenski je film iz 1986., ali ona je i više od toga, svojevrsni testament jedne generacije u kojoj su okupljene neke od najvećih zvijezda ondašnjeg beogradskog undergrounda. Na ovim prostorima napravljeno je tek nekoliko filmskih biografija glazbenika i snimljeno priča o najpoznatijim bendovima koji su više od svega obilježili period prije raspada Jugoslavije. Zbog toga 'Crna Marija' pruža jedinstveni uvid u muzičku scenu tog doba. 

 

Premda djelo fikcije, na scenariju su redatelju pomoć pružili Oliver Mandić i Slađana Milošević kako bi što vjernije prikazao svakodnevicu rock and roll sastava, a nagađalo se i da je priča inspirirana Bijelim Dugmetom, tj. njegovom sudbinom nakon odlaska Gordana Bregovića.

 

Film prati bend Zenit koji zapada u probleme sa svojom diskografskom kućom, što se dodatno produbljuje kada ostaju bez vodstva - glavna osoba po kojoj su i dobili ime - Zenit (Branislav Lečić) umire tijekom tuluma. Bend i njihova glavna pjevačica Anja koju igra fantastična Sonja Savić, a u pjesmama joj glas daje jednako genijalna Snežana Jandrlić, žele nastaviti raditi na novom albumu, ali se među njima počinju stvarati naizgled nepremostive napetosti. Rok za predaju pjesama se približava, a taj dodatni pritisak pojačava kreativne nesuglasice među članovima. Kao logičan novi 'prvi čovjek' benda postavlja se Ševa (Milan Mladenović), ali na njegovo ponašanje uvelike utječe odgovor na pitanje hoće li mu Anja sad kad Zenita više nema konačno uzvratiti ljubav.

 

U ulozi članova Zenita velikim dijelom su se našli stvarni glazbenici čiji bendovi do danas nisu izgubili kultni status i glumci koji su bili dio njihovog šireg društva što filmu dodatno daje na uvjerljivosti. Tu su Goran Čavajda Čavket iz Električnog orgazma i Igora Pervića, ali svakako je najveću pažnju ukrao iznimno karizmatični Milan Mladenović iz EKV-a. On se doduše već ranije pojavio u filmu 'Tajvanska kanasta', ali ovdje je nositelj cijele radnje. Posebno popularna je scena seksa između njega i Sonje Savić koja mu je i osigurala ulogu. Naime, prvi izbor za lik Ševe bio je Srđan Jul koji je s Mladenovićem radio i glazbu za film, ali kad je njegova supruga saznala za erotske scene naredila mu je da odstupi nakon čega su se sve scene koje je odigrao morale ponovno snimati.

 

Ono što će posebno odgovarati ljubiteljima 80-ih su scene tuluma koji mame svojom dekadencijom, a vizualno su pravi hommage epohi. Sve od kostima, preko scenografije do fotografije filma napravljeno je u stilu tadašnjih suvremenih svjetskih tendencija što pokazuje da domaći autori nisu kaskali za zapadom.

 

Autor teksta: Marija Mlačić

Glumci &
Ekipa

Cjelokupna ekipa filma >

Scenarij

DOP

Original music

Costume design

Producer

Slični naslovi

  • 1984.
  • 96 min
  • Drama

Una

Jedan intervju namijenjen čitateljima studentskog lista mijenja život studentice Une i ugledno...