Povratak

Film Čovjek s četiri noge (1983.)

97 min

KRENI GLEDATI Čovjek s četiri noge

Uživaj u velikom izboru filmova i serija za samo 30 kn/mjesečno

Jovan Jovanović tuži sam sebe kako bi saznao službeno mišljenje o tome kako treba živjeti u suvremenom svijetu.

1983.

97 min

FULL HD

Srbija

Žanr

Komedija

Produkcija

Inex film

U doba kad je vrijeme njegovih najvećih televizijskih uspjeha odavno prošlo, Radivoje Lola Đukić odlučio je ekranizirati vlastiti kazališni komad, ponajprije stoga što je produkcija bila jeftina. U pitanju je bila komorna komedija situacije, a glumce i filmsku ekipe uvijek je bilo lako nagovoriti da rade za smanjene honorare. Iako su tada pučke burleske  postizale sjajne rezultate, nekadašnji kralj humora nije se mogao mjeriti s poplavom franšiza koje su okupirale jugoslavensko kino tržište. Dok su se drugi mogli pohvaliti s pola milijuna gledatelja, Čovek sa četiri noge (1983.) jedva je dogurao do trideset tisuća. Ipak, njegova nekadašnja publika nije bila nezadovoljna, samo ih nije bilo dosta da se film prometne u jedan od hitova godine. Poslije je to nadoknađeno u televizijskim reprizama, a puno kasnije u VHS i DVD distribuciji.

Đukićev glavni adut je njegov omiljeni glumac Mija Aleksić. On igra „društveno-političkog radnika“ (tako se to nekad zvalo) po imenu Jovan Jovanović koji je jedva dočekao da mu za Novu godinu nema nikog u stanu; čak mu je i supruga Nada (Milena Dravić) otputovala na drugu destinaciju. Tek što se uživio u blagodati samoće, začuje se zvonce na vratima: to je susjeda Daša, ali potpuno gola, jer se upravo tuširala, nestalo je vode, a pokvarila joj se i brava pa ne može natrag u svoj stan. Jovanović nije navikao na takve izazove, Daša je iznimno atraktivna i tijela im se dodiruju i kad to žele i kad ne žele. Od priželjkivane idile ništa, nastaje pravi kaos, jer se najprije pojavljuje Jovanov pomoćnik, zatim fotoreporter željan senzacija, Dašin suprug, a naposljetku i njegova Nada. Jovan je zgrožen, pa odlučuje tužiti samoga sebe kako bi doznao što drugi misle o njemu.

Đukićevi poklonici će se dobro zabaviti, a druge će zagolicati Tanja Bošković koja se skida i kad to radnja od nje ne zahtijeva.

 

Autor teksta: Nenad Polimac

Glumci &
Ekipa

Cjelokupna ekipa filma >

Scenarij

DOP

Original music

Costume design

Producer