Povratak

Film Bog je umro uzalud (1969.)

91 min.

KRENI GLEDATI Bog je umro uzalud

Uživaj u velikom izboru filmova i serija za samo 30 kn/mjesečno

Dva brata blizanca, identična izgledom, ali različitih sudbina.

1969.

91 min.

HD

Srbija

Žanr

Komedija

Produkcija

Inex film

'Bog je umro uzalud' jugoslavenska je komedija iz 1969. godine, napisana i režirana od strane kazališnog, televizijskog i filmskog redatelja Radivoja Đukića. Priča prati dva brata blizanca, Nešu, dobrodušnog skromnog radnika tvornice namještaja i hladnog te proračunatog Predraga, imućnog državnog funkcionera.

 

Oba brata tumači legenda jugoslavenskog filma i televizije, jedan od najčuvenijih komičara toga doba, srpski Charlie Chaplin kako su mu znali tepati, najpoznatiji po ulozi u tv seriji Kamiondžije  - Miodrag Petrović Čkalja. Braća izgledaju identično, žive u istoj kući, “rođena majka ih ne bi znala razlikovati”, ali njihove sudbine, bar u početku filma potpuno su odvojene i suprotstavljene. Nenad (kojeg zovu Neša – duša) pristaje na useljenje mlade kolegice, lijepe i vrckave Jasne (Stanislava Pešić) kojoj se odlučio pomoći uslijed financijskih nedaća iako i sam posjeduje malo. Nešu muči potencijalna propast njegove radnje te ljudi koji će ostati bez posla ako im država ne pomogne. Iznad malenog stana brat Predrag sagradio je luksuzno vilu u kojoj provodi vrijeme sa svojim usiljenim društvom ispijajući kavu  te nezadovoljnom i zapostavljenom ženom Lepom, koju igra splitska glumica Zdravka Krstulović poznata po ulogama u Velom i Malom Mistu. On naravno, nije ni najmanje zainteresiran pomoći bratu i radnicima. Kada Neša shvati da ne postoji bolje rješenje, u suradnji sa svojim šarolikim društvom iz radnje odluči oteti Predraga kako bi ga natjerao da shvati kako živi radnička klasa i promijenio mu pogled na svijet.

 

Osnova premisa filma u suštini je obrnuta varijanta priče Marka Twaina o Kraljeviću i prosjaku. Na komičan i uzbudljiv način bavi se klasnim i društvenim razlikama 60-ih godina prošlog stoljeća te prirodom ljudske psihe u drugačijim okolnostima od onih na koje smo navikli. No bez obzira na lepršav i duhovit pristup kojim film odiše zbog čega u početku djeluje kao klasična feel good komedija, u njemu se krije jedan daleko dublji autorov pogled na svijet i suptilna društvena kritika. Pitanja koja postavlja o tome tko smo i tko bi bili da je naša materijalna situacija drugačija, obrađena su na smiješan, a opet kompleksan način i u svakom slučaju su svevremenska.

 

Autor teksta: Marija Mlačić

Glumci &
Ekipa

Cjelokupna ekipa filma >

Scenarij

DOP

Original music

Costume design

Oblikovanje tona

Slični naslovi

  • 1970.
  • 45 min
  • Komedija

Ljubav na seoski način

Serija prati doživljaje mladića Milorada, kojeg stric Gvozden i djed Paun na silu žele oženiti...

  • 1968.
  • 93 min
  • Komedija

Quo vadis Živorade

Debela dobričina Živorad bi do kraja života mirno i zadovoljno živio na periferiji i maštao o ...

  • 1983.
  • 97 min
  • Komedija

Čovjek s četiri noge

Jovan Jovanović tuži sam sebe kako bi saznao službeno mišljenje o tome kako treba živjeti u su...