Film Balada o svirepom (1971.)

86 min

KRENI GLEDATI Balada o svirepom

Uživaj u velikom izboru filmova i serija za samo 30 kn/mjesečno

Duboko povrijeđen ženinom nevjerom, čovjek se odriče svijeta i povlači u planinske divljine.

1971.

86 min

HD

Srbija

Žanr

Drama

Produkcija

Inex film

Krajem 50-ih i tijekom 60-ih Radivoje Lola Đukić bio je kralj jugoslavenskog televizijskog humora koga se pamtilo po serijama Servisna stanica i Ogledalo građanina Pokornog, u kojima su najširu publiku uveseljavali Mija Aleksić i Miodrag Petrović Čkalja. Tada se već zaboravilo da je on 1950. režirao socijalnu dramu Jezero (1950.), koju je kritika napala kao socrealistički promašaj, a ignorirala ju je i publika. Đukić je i kasnije nastojao dokazati da ga ne zanima samo humor, najprije u seriji Crni sneg, u kojoj je u jednoj epizodi renomirana Marija Crnobori odigrala pravu monodramu, a kasnije u filmu Balada o svirepom (1971.). 

Taj je za njega bio potpuno netipičan, njegov junak je seljak Dmitar (Ljuba Tadić) koji nakon povratka iz šume zatiče svoju suprugu Milju (Jagoda Kaloper) u krevetu sa općinskim dužnosnikom Savom (Rade Marković). Preneražen, on natjera Savu da plati Milji kao da je prostitutka, a nju ponizi pred čitavim selom. Sam odlazi u crnogorske planine, ostavljajući maloljetnog sina s njom. U planini mu je dobro, čak zaključuje da mu ljudsko društvo nimalo ne nedostaje, pa i ne zna da je u dolini izbio rat. Ubrzo ga kontaktira brat Petar (Dragomir Bojanić Gidra) i moli ga da mu pomogne u hvatanju grupe razbojnika. Dmitar odbije, no razbojnici nailaze i među njima prepoznaje Savu, ali i vlastitog sina. Je li to prilika za osvetu? 

Film je na Pulskom festivalu prikazan izvan konkurencije, međutim, to nije značilo ništa jer su tamo završila i sjajna ostvarenja kao što su Mlad i zdrav kao ruža i Bubašinter. Pokojna Jagoda Kaloper, koja se u Baladi o svirepom djelomično razgolitila, upamtila je film kao „vrlo neobičan“ i nije joj bilo žao što je prihvatila taj angažman. 

 

Autor teksta: Nenad Polimac 

Glumci &
Ekipa

Cjelokupna ekipa filma >

Scenarij

DOP

Original music

Costume design