Povratak

Film Doručak sa đavolom (1971.)

87 min.

KRENI GLEDATI Doručak sa đavolom

Uživaj u velikom izboru filmova i serija za samo 30 kn/mjesečno

Priča o propasti sela u velikoj poplavi.

1971.

87 min.

HD

Srbija

Žanr

Drama

Produkcija

Neoplanta Film

'Doručak sa đavolom' posljednji je od dva dugometražna filma Miroslava 'Mike' Antića, srpskog  svestranog umjetnika; pjesnika, pisca, slikara i filmaša iz 1971. godine koji obrađuje temu istodobnog otkupa poljoprivrednih dobara i poplave u jednom vojvođanskom selu nakon završetka Drugog svjetskog rata. Mračna i surova naturalistička drama mozaične strukture prati paralelno nekoliko različitih priča koje se međusobno isprepliću, a povezuju ih navedeni događaji i krunski sukob između novouspostavljenog komunističkog režima i seoske tradicije, između zakona Partije s jedne strane, i straha od Boga i Prirode s druge. 

 

Kao glavni protagonisti ističu se veterani rata, komunistički revolucionari, drug Bogoljub (Bata Živojinović) i drugarica Olga (Mira Stupica) koji su svoje sudbine predali ideji socijalističkog uređenja društva te tako ostali bez privatnog života i lične sreće, ali uslijed sumorne i teške borbe sa selom i prirodom na blatnjavom i krvavom tlu nalaze ljubav. Glavni likovi, kao i ostali predstavnica režima nisu međutim portretirani nimalo romansirano, idealizirano ni pojednostavljeno.

 

Film je prikazan 1971. Godine na festivalu u Puli gdje je i nagrađen Zlatnom arenom za scenarij, ali ubrzo zbog kontroverznog sadržaja i propitkivanja društvenog uređenja biva zabranjen i “bunkeriran” na dugo vremena, te vjerojatno zbog toga nikada nije postigao kultni status kakav je svojom kvalitetom mogao zaslužiti. Ubraja se u filmove kontroverznog Crnog Talasa, srpskog filmskog pokreta krajem 60-ih i početkom 70-ih godina nastalim kao odgovor na romansirane partizanske filmove, ratne spektakle i ideološki ispravne uratke u 50-im I 60-im godinama koji preuzima estetske odrednice naturalizma i modernima (najviše Francuskog Novog vala) te općenito znatno kritičniji odnos prema društvu i vladajućim strukturama, radikalniji prema preispitivanju prošlosti i sagledavanju sadašnjosti. S obzirom na to da je zbog političkog progona talas trajao svega nekoliko godina, a film je izdan taman na njegovom izdisaju, Antić je očito svjestan riziku kojem se izlaže na uvodnoj špici prekrižio “Scenarij i režija – Miroslav Antić” i dodao “Ovaj film napravio je pesnik Miroslav Antić.”  

 

Autor teksta: Marija Mlačić

Glumci &
Ekipa

Cjelokupna ekipa filma >

Scenarij

DOP

Original music

Oblikovanje tona

Producer

Slični naslovi

  • 1965.
  • 95 min
  • Drama

Neprijatelj

Bivšeg vojnika Slobodana Antića počinje pratiti njegov dvojnik.

  • 1973.
  • 88 min
  • Drama

Let mrtve ptice

Priča o trojici braće koji pokušavaju preživjeti u neprijateljskom i melankoličnom slovenskom ...

  • 1986.
  • 87 min
  • Drama

San o ruži

Valent je radnik na noćnoj smjeni koji jedva uspijeva nahraniti svoju obitelj.